Spania, prima ţară europeana care va introduce venitul de bază universal

Pentru a reduce impactul epidemiei de coronavirus, Spania plănuiește să introducă un venit de bază universal (UBI) "cât de repede se poate", informează The Independent.

06 apr. 2020, 17:22
Spania, prima ţară europeana care va introduce venitul de bază universal

Nadia Calvino, ministru al Economiei și vicepremier, a declarat pentru televiziunea spaniolă La Sexta că decizia are ca scop sprijinirea familiilor pe durata pandemiei, dar că este o ambiție a guvernului ca acest venit de bază universal să devină „un instrument permanent”, potrivit digi24. 

Dacă acest sistem va fi implementat cu succes, Spania va deveni prima țară din Europa care va distribui aceste plăți la nivelul întregii populații, pe termen lung.

Spania este a doua cea mai lovită țară de pandemie din lume, cu peste 135.000 de cazuri diagnosticate și peste 13.000 de morți.

Economia țării s-a oprit în loc odată cu starea de alertă introdusă pe 14 martie. Școlile, magazinele și restaurantele au fost închise, iar populație are voie să-și părăsească locuința doar pentru a cumpăra alimente sau a merge la locul de muncă.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat în weekend că restricțiile ar putea rămâne în vigoare cel puțin până pe 26 aprilie.

Venitul de bază universal (UBI) este o plată regulată făcută de stat fiecărui cetățean. Suma de bani primită de oameni diferă în funcție de factori demografici, precum vârsta.

Cu excepția Iranului, care a introdus venitul de bază universal în 2011, majoritatea țărilor care au testat acest sistem au făcut-o doar pe grupuri mici de oameni sau într-un interval limitat.

Cel mai amplu proces de testare a fost desfășurat de Finlanda și a durat aproape doi ani de zile. Încheiat în februarie 2019, acesta a prevăzut ca fiecare șomer finlandez să primească o plată lunară de 560 de euro. Cercetătorii care au desfășurat acest experiment au descoperit că beneficiarii au devenit mai sănătoși și mai fericiți, însă ajutorul nu i-a stimulat să caute mai intens un loc de muncă.

Citeşte şi CORONAVIRUS. 35 de cadre medicale şi 75 de pacienţi infectaţi la Spitalul Universitar