Spania vrea să implementeze venitul de bază universal pentru protecţia cetăţenilor cei mai vulnerabili

Guvernul spaniol urmează să lanseze venitul de bază universal pentru gospodăriile cele mai afectate de criza coronavirusulului, informează BBC.

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 14:31
Spania vrea să implementeze venitul de bază universal pentru protecţia cetăţenilor cei mai vulnerabili

Planul ar urma să fie aprobat marțea viitoare și va fi cuprinde inițial 100.000 de gospodării. Astfel, fiecare adult prevăzut în plan va primi un ajutor lunar de cel puțin 462 de euro. La această sumă s-ar putea adăuga și alte ajutoare sociale, în funcție de situație.

Până acum, Finlanda și Italia au experimentat diverse variante de venit de bază universal. Cu toate acestea, nici varianta finlandeză, deja oprită – când banii au fost oferiți șomerilor – nici cea italiană, denumită venitul de cetățenie și legată de recalificarea profesională, nu au avut un efect considerabil în reducerea șomajului.

Varianta spaniolă va prioritiza familiile, inclusiv gospodăriile mono-parentale. Autoritățile din Spania au în plan ca ajutorul să ajungă ulterior până la un milion de gospodării.

Ministrul pentru securitatea socială, Jose Luis Escrivá, a spus că venitul de bază universal va acționa „ca o plasă de siguranță permanentă pentru cei mai vulnerabili cetățeni”.

Costurile acestui program vor fi între 3 și 3,5 miliarde de euro pe an, a mai precizat Jose Luis Escrivá.

Citeşte şi: Riscurile reînceperii cursurilor. 70 de cazuri de infecţie cu coronavirus în doar cinci zile de şcoală, în Franţa


loading...