Spaţiul Schengen este un pic „slăbit”, dar funcţionează „bine” în ansamblu

Comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a afirmat miercuri că  spaţiul Schengen are unele "slăbiciuni", dar în ansamblu funcţionează "bine". Afirmaţiile comisarului au fost făcute cu ocazia prezentării de către Comisia Europeană (CE) a unui prim "bilanţ asupra sănătăţii" Schengen, spaţiul european fără frontiere.

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 17:09
Spaţiul Schengen este un pic „slăbit”, dar funcţionează „bine” în ansamblu

„Acest prim bilanţ de sănătate arată că sistemul funcţionează bine, în pofida câtorva slăbiciuni minore”, a scris comisarul pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström pe contul său de Twitter.

Raportul arată că „presiunea la frontierele externe ale Schengen se concentrează asupra unui număr limitat de puncte sensibile, în special pe axa Mediteranei de Est, care trece prin Turcia şi Grecia”

Într-un raport recent, FRONTEX, Agenţia europeană responsabilă de gestionarea frontierelor externe ale UE, se arăta mult mai rezervată în privinţa funcţionării Schengen. „Frontiera dintre Grecia şi Turcia va rămâne una dintre zonele cu cel mai mare număr de treceri clandestine ale frontierei externe din Mediterana orientală”, avertiza FRONTEX, precizând că numărul de pasageri clandestini – 55.000 blocaţi în 2012 -, a crescut cu 12% în decurs de un an, pe această axă.

„Tot mai mulţi imigranţi vor profita de politica Ankarei în domeniul vizelor şi de multiplicarea legăturilor aeriene de tranzitare a Turciei şi vor încerca să intre în mod ilegal în UE”, aprecia FRONTEX.