Spectacolele cu public, reluate în perioada următoare în România. Ministrul Culturii: „Participanții, testați anti-Covid”

Spectacolele cu public vor fi reluate în perioada următoare în România, a dat asigurări ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, sâmbătă, la B1 TV. Participanții vor fi testați anti-COVID-19, iar biletul va cuprinde prețul testului.

17 apr. 2021, 17:51
Spectacolele cu public, reluate în perioada următoare în România. Ministrul Culturii: „Participanții, testați anti-Covid”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a confirmat că spectacolele cu public vor fi reluate în perioada următoare și că premierul Florin Cîțu susține acest lucru. Participanții vor fi testați anti-COVID-19, iar biletul va cuprinde prețul testului.

„Premierul mi-a cerut să îi punem la dispoziție un scenariu care să excludă oprirea totală a activității culturale”, a precizat ministrul de resort.

Autoritățile sunt de acord cu propunerea organizatorilor de concerte sau de alte evenimente culturale de a asigura testarea anti-COVID-19 a publicului.

„Punctul de testare e treaba organizatorului, iar el a spus ca își asumă fără problemă. Testarea, în cazul în care e nevoie de ea, va fi inclusă în prețul biletului”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii a precizat că trebuie dezvoltată o aplicație pentru telefonul mobil. „După 15 minute vine rezultatul, platforma trebuie să includă posibilitate de achiziție a biletului pe loc, iar prețul să includă și prețul testului pe care abia l-ai făcut. E valabil pentru cei care nu au test PCR în ultimel 48 de ore sau dovada de vaccinare sau imunizare că ai trecut prin boală și te-ai imunizat”, a mai spus Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a spus că există două scenarii: unul ce implică costuri mai mari și restricții mai puține, iar altul care implică costuri mai mici și mai multe restricții. „Acesta din urmă seamănă cu cel care se aplică astăzi, diferă pragurile, pentru că și premierul mi-a cerut să îi punem la dispoziție un scenariu care să excludă oprirea totală a activității culturale”, a adăugat ministrul.

Florin Cîțu: „Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, de a reveni la o viaţă normală”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, că românii se pot gândi la participarea la festivaluri, concerte şi la revenirea la o viaţă normală „doar cu o campanie de vaccinare de succes”. Şeful Executivului a dat asigurări că guvernanţii fac „tot ce este posibil să redeschidem economia”.

„Astăzi am avut o întâlnire împreună cu domnul primar Boc şi cu organizatorii de mari evenimente. A fost o întâlnire foarte bună din mai multe puncte de vedere, o discuţie informală şi avem susţinerea domniilor lor pentru campania de vaccinare. Mesajul a fost foarte bine înţeles.

Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, de a reveni la o viaţă normală, doar cu o campanie de vaccinare de succes. Este condiţia necesară pentru a putea să redeschidem economia. Vom face tot ce este posibil să redeschidem economia. Domniile lor sunt parte din Comitetul interministerial, prin intermediul Ministerului Culturii sau alte ministere. Soluțiile le vom discuta în perioada următoare, dar concluzia generală a fost: cu toții vom participa public la susținerea campaniei de vaccinare, este singura soluție pe care o avem, în acest moment”, a anunţat Florin Cîţu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Anunţul organizatorilor Untold și Neversea: „Avem resursele necesare pentru testarea COVID”

Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea, e optimist că în vara aceasta vom avea parte de concerte și evenimente în aer liber.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă. Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, la Antena3.