Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este aproape renovat la două luni de la incendiu MAGINI din interior

Șapte persoane au murit într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța în urmă cu două luni. Clădirea Spitalului de Boli Infecțioase, aflat în subordinea Primăriei, este veche de 60 de ani, astfel că a intrat în renovare şi ar putea fi funcţională în eventualitatea unui nedorit val 5 al pandemiei.

09 dec. 2021, 13:40

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a fost mistuit de un incendiu. La mai bine de două luni de la tragedie,  lucrările de consolidare a clădirii se desfăşoară în ritm accelerat dată fiind nevoia de paturi la ATI în această perioadă. Reporterii cotidianului „Cuget liber” s-au deplasat la spital, pentru a vedea stadiul lucrărilor.

În principiu, saloanele arată în regulă şi se poate observa cu ochiul liber că nu sunt probleme majore în acest corp de clădire. Situaţia nu este, însă, la fel de îmbucurătoare, pe secţia de ATI, de unde a izbucnit incendiul, în ziua fatidică de 1 octombrie. Aici, pereţii par a fi tare şubrezi, totul a fost curățat până la temelie și cu greu îți poți da seama că acelea au fost niște saloane de spital cândva. Dar, chiar și în aceste condiții, se lucrează, s-au montat deja noi geamuri de termopan și, probabil, la un moment dat, și acest sector va redeveni funcțional, doar că lucrurile cer timp, nimic nu se poate face în condiții de maximă siguranță în grabă.

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa ar putea fi redeschis în decembrie, la două luni după incendiul din secţia ATI
Directorul interimar al instituției, dr. Claudia Cambrea, anunaţă că se fac eforturi mari pentrzu redeschiderea spitalului. „Cu toţii ne dorim redeschiderea treptată şi parţială a spitalului, dar după ce s-a întâmplat în data de 1 octombrie, noi, la redeschidere, trebuie să funcţionăm în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal. Pentru a putea face acest lucru, chiar şi treptat, în clădirea principală trebuie implementate toate măsurile care sunt în vigoare şi care sunt impuse de către diferite autorităţi, de către Direcţia de Sănătate Publică, de către ISU Dobrogea etc. Deci, practic, trebuie respectaţi toţi paşii, în aşa fel, încât la redeschidere să nu mai avem probleme. După cum se ştie, spitalul, la momentul incidentului, nu avea nici măcar aviz de funcţionare ISU.

În prezent, se obţin, treptat, toate autorizaţiile pentru refacerea circuitelor electrice, pentru implementarea detecţiei şi semnalizării la incendiu, este redimensionată instalaţia de oxigen, conform noilor normative în vigoare şi lista continuă. În acelaşi timp, se implementează o serie de alte subsisteme, care sunt necesare pentru avizarea ISU, este pus la punct sistemul de ventilaţie din saloane, de pe culoare, şi, evident, trebuie implementate toate celelalte măsuri impuse de scenariul la incendiu: uşi de evacuare, montarea uşilor anti-foc. Acestea sunt necesare pentru a separa diferite compartimente, astfel încât, în cazul unui potenţial incendiu, să nu se mai propage pe compartimentele adiacente flacăra sau fumul, cum s-a întâmplat în urmă cu două luni. În tot acest timp, eu am militat şi am insistat să deschidem aripa mică a spitalului, pentru că am considerat că este cea mai la distanţă de accident şi mi se părea că ar putea fi cea mai puţin afectată. Pe această aripă mică a spitalului funcţionează laboratorul, farmacia, compartimente fără de care nu ar putea funcţiona instituţia. Pe ultimul etaj avem compartimentul pentru pacienţii imunodeprimaţi, care are un număr de 20 de paturi de spitalizare continuă. Într-o primă etapă, cred că s-ar mai putea deschide tot demisolul clădirii, iar asta înseamnă că poate funcţiona spitalizarea de zi, care este foarte importantă în acest context de pandemie Covid. De ce? Pentru că, în acest fel, am putea face monitorizare atât la debutul afecţiunii bolii, cât şi monitorizare post Covid”, ne-a declarat managerul. Medicul a precizat că, într-o altă etapă, va fi redeschisă spitalizarea continuă, dar acolo este necesară implementarea mai multor lucruri. De exemplu, spitalul este dotat cu oxigen în toate saloanele, deci, practic, trebuie să fie foarte atenţi la sistemele de ventilaţie.

Instalaţia de oxigen a fost redimensionată

În ceea ce priveşte instalaţia de oxigen, aceasta a fost redimensionată, iar prizele trebuie regândite. Practic, a subliniat dr. Cambrea, tot proiectul electric trebuie refăcut şi reimplementat, în condiţiile în care clădirea este foarte veche. Pe de altă parte, la acest moment, spitalul încă aşteaptă rezultatele expertizelor pentru siguranţă, inclusiv probele de la laborator care să le spună exact ce parte a spitalului poate fi folosită şi care nu. De-abia atunci, vor putea vorbi de câte paturi vor putea fi funcţionale şi câte nu. Când va fi capabil spitalul să primească, din nou, pacienţi? O dată avansată este 20 decembrie, dar în caz că nu se va putea, cel mai sigur în ianuarie, cu precizarea că partea afectată de incendiu, terapia intensivă, va primi undă verde de funcţionare mai târziu, când se va putea. Până atunci, trebuie renovat spațiul, consolidat și, desigur, înlocuită aparatura medicală din compartimentul de terapie intensivă, care a fost afectată în proporţie de 90%. În rest, aparatura de pe secţii şi laborator este intactă și va putea fi folosită pe viitor.

Vergil Chiţac, veşti bune pentru constănţeni: „Am semnat contractul de finanţare pentru un nou spital modular”
Reprezentantului Primăriei Constanța, Doru Iordache, a spus că până la definitivarea spitalului modular, despre care se vorbește de ceva vreme, va fi relocat aici un tir ATI, deci încă un spațiu nou creat pentru a asigura cazurile grave, ce țin de terapie intensivă. „Modularul va fi, şi el, de mare ajutor, iar primăria a contribuit aici cu suma de şapte milioane de euro. Important este ca spitalul să funcţioneze în forma aceasta până la instalarea acestui modular. În paralel, se lucrează la reabilitarea secţiei de ATI, dar expertiza tehnică ale cărei rezultate le aşteptăm schimbă cu totul datele problemei, de dinainte de incendiu. Ne referim la costurile care au fost estimate pentru acest proiect înainte, şi care vor fi sigur depăşite de situaţia actuală. Ce vă putem spune este că experţii se află încă la spital. S-au recoltat probe din structura spitalului, din toate zonele, iar acum se scanează 3D, timp de o săptămână, pentru a se vedea gradul de afectare a structurii unităţii sanitare”, a explicat Doru Iordache, consilierul personal al primarului Constanței, Vergil Chițac.

Mai multe detalii, pe cugetliber.ro


loading...