Spitalul dedicat bolnavilor de coronavirus din Arad mai are doar TREI pacienţi internaţi. Aproape 200 de paturi stau goale

La Arad, spitalul dedicat COVID-19 mai are internaţi, în prezent, doar trei pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Este vorba despre două tinere asimptomatice şi un pacient internat miercuri, primul caz nou înregistrat după aproape trei săptămâni. Deşi pacienţii infectaţi au fost mutaţi în urmă cu peste două săptămâni înt-run pavilion cu cinci saloane, şase secţii şi aproape 600 de paturi stau "absolut goale" şi nu pot primi alţi pacienţi, a declarat Adrian Wiener, coordonatorul spitalului din Arad în perioada epidemiei. 

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 18:35
Spitalul dedicat bolnavilor de coronavirus din Arad mai are doar TREI pacienţi internaţi. Aproape 200 de paturi stau goale

De la debutul epidemiei de COVID-19 în România, 700 de cazuri de pacienţi infectaţi cu coronavirus au fost înregistrate în total în judeţul Arad. În prezent, în spitalul dedicat COVID-19 în Arad mai sunt internaţi doar trei pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Potrivit Hotnews, spitalul COVID din Arad este de fapt secția externă de Pneumologie a Spitalului Județean. Clădirea de spital este una nouă care a fost inaugurată în 2017. 

Medicul Adrian Wiener a explicat că este vorba despre o clădire separată complet cu 113 locuri și încă una cu 80 de locuri – secții de spital, plus ambulatorii. Înainte de a fi transformată în spital dedicat COVID-19, în această secţie se făceau inclusiv ecografii pentru monitorizarea cazurilor oncologice, bronhoscopii pentru diagnosticul pozitiv și biopsia cancerelor pulmonare.

În prezent, pacienții nu au acces nici măcar pentru consultații în ambulator, iar paturile de spital stau goale. Mai mult, secțiile de Chirurgie desemnate ca suport COVID la Arad nu au mai operat vreun pacient pozitiv din data de 15 aprilie, a menţionat dr. Adrian Wiener, conform sursei citate.

„La noi, pacienții infectați cu coronavirus sunt mutați într-un pavilion cu 5 saloane și toate circuitele de 2 săptămâni și mai bine. Sunt absolut goale 6 secții”, spune medicul Adrian Wiener.

Ludovic Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre relaxarea restricţiilor. Românii vor putea merge în vacanţă în Grecia şi Bulgaria

În urmă cu două zile, Ministerul Sănătăţi a cerut Direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația în spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu noul coronavirus pentru a fi reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activităţile din ambulatorii pentru pacienţii non-COVID.

De asemenea, un ordin de ministru emis în urmă cu două săptămâni recomandă redeschiderea activității medicale non-COVID, unde situația epidemiologică permite acest lucru.

Spitalele din linia întâi vor fi monitorizate de Avocatul Poporului. Nelu Tătaru: „Nu e normal”

Dr. Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din Arad, care este și senator USR, le-a cerut autorităţilor să redeschidă spitalele.

„Mii de pacienți sunt privați de asistență medicală, din cauza rezervării spitalelor pentru COVID-19. Sistemul de sănătate din România este parțial paralizat. Zeci de secții, spitale întregi stau goale așteptând decizii și avize. Altele condiționează accesul pacienților de efectuarea testelor pentru COVID-19 chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală, chiar dacă din punct de vedere epidemiologic, acum, transmiterea comunitară este foarte redusă în majoritatea țării.”

„Sunt județe, precum Aradul, care nu au mai avut vreun caz de infecție cu SARS-CoV-2 de săptămâni de zile și cu toate acestea secțiile stau goale neavând de săptămâni de zile avizul DSP pentru activitate non-COVID. Sunt pacienți cu boli cronice nedispensarizate corespunzător, boli neoplazice care evoluează, nedepistate, boli cardiovasculare cu tratamente neajustate de luni de zile, servicii medicale suspendate fără nicio rațiune epidemiologică. Lipsa de asumare, inerția, mocirla birocratică ucid, la fel ca și COVID-19”, este concluzia lui Adrian Wiener.

Ministrul Sănătăţii: La următoarea relaxare poate ne gândim şi la spectatori