Sprayurile nazale pot fi nocive și pot da dependență. Cu ce le poți înlocui

Sprayurile nazale și spayurile pot fi foarte nocive. Atunci când avem nasul înfundat sau suntem răciți primul lucru pe care îl facem este să folosim sprayurile nazale.

11 dec. 2022, 06:05
Sprayurile nazale pot fi nocive și pot da dependență. Cu ce le poți înlocui

Ei bine, dacă obișnuim să facem acest lucru, trebuie să facem ceva în această privință. Produsele de desfundat pot da dependență.

Sprayurile nazale si sprayurile pot da dependență

Acestea conțin substanțe active cu efect decongestionant, de tipul efedrinei sau pseudoefedrinei. Sprayurile decongestionante duc la  contractarea vaselor de sange care cauzează congestia nazală, efectul imediat fiind acela de eliberare a căilor respiratorii.

Citește și : Cum să îți hidratezi mâinile uscate și crăpate în timpul sezonului rece. Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea corespunzătoare a pielii

Dupa trei zile de utilizare, vasele de sânge de la nivelul nasului se obișnuiesc cu efectul de contractare forțată, așa că ar fi bine să le folosești pe termen scurt. Ultilizarea pe termen lung poate să ducă la formarea de secretii nazale apoase.

Citește și : Ce trebuie să faci la geamurile termopane pentru a nu pierde căldura din apartament. Sfaturi de mare ajutor

Dependența apare de regulă la cinci sau la șapte zilede utilizare a sprayurilor decongestionante nazale, cele care conțin substante cu potențial adictiv. În cazul în care răceala persistă și vă este greu să respirați puteți să folosiți spray pe bază de apă de mare.

De ce produc sprayurile nazale dependență

Subsțanțele active din sprayurile si picaturile nazale responsabile de instalarea depedenței sunt oximetazolina, fenilefrina, xilometazolina si nafazolina. Nu este vorba despre același tip de dependență  determinat de droguri de mare risc, antidepresive si sedative.  Specialistii o numesc „o dependența a bolii de tratament”. Această dependență este responsabilă de declanșarea rinitei medicamentoase, o afecțiune caracterizată prin atrofierea mucoasei nazale și pierderea mirosului, apoi a gustului.