Stabilirea impozitului pe clădiri

Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 vine în sprijinul contribuabililor printr-o campanie de informare susținută, privind stabilirea impozitului pe clădire rezidențială, nerezidențială și mixtă.

RomaniaTV.net
23 feb. 2019, 11:30
Stabilirea impozitului pe clădiri

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Prin sintagma „clădire rezidenţială” se înțelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii care poate fi rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă. Cota de 0,2% se poate aplica și asupra valorii lucrărilor de construcție – în cazul construcțiilor noi sau asupra valorii clădirilor, așa cum rezultă aceasta din actul de transfer asupra dreptului de proprietate.

Când valoarea clădirii nu poate fi calculată prin raportare la diverse sume ori documente, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile, determinate conform prevederilor unei clădiri rezidențiale.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă – rezidențiale și nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădire se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.

Nedepunerea în termen a declarației fiscale poate duce la majorarea chiar și de 19 ori a impozitului pe clădire nerezidențială față de impozitul pe clădire rezidențială.