Stare de urgenţă în Washington şi New York din cauza uraganului Sandy

Guvernatorul statului New York si primarul Washingtonului au declarat încă de vineri stare de urgenţă, pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de coasta de nord-est a Statelor Unite, venind din Caraibe unde a făcut prăpăd. 

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 08:45
Stare de urgenţă în Washington şi New York din cauza uraganului Sandy

Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat stare de urgenţă în New York pentru ca acest stat „să se pregătească pentru un eventual impact al uraganului Sandy”, a declarat acesta într-un comunicat, în care se mai precizează că uraganul poate aduce „ploi puternice, rafale violebte de vânt, întreruperi în alimentarea cu energie electrică, precum şi inundaţii pe drul’muri şi de-a lungul fluviului Potomac.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a precizat că se aşteaptă ca furtuna să ajungă în New York duminică seara şi că este vorba despre „o furtună foarte periculoasă”. De asemenea, el i-a sfătuit pe locuitorii oraşului să fie „atenţi la informaţiile publicate”.

Primarul a mai spu că sunt posibile întreruperi ale ciculaţiei trenurilor de la periferii şi a autobuzelor, iar Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia si Newark, unde se perindă zilnic milioane de călători, ar putea fi paralizate. Bloomberg a ţinut să îi liniştească pe newyorkezi, spunându-le „această furtună ar putea doar să ne facă să spunem «Iată, plouă» şi nimic mai mult. Speram că aşa va fi (…)Credeam că Irene o să fie un adevărat dezastru pentru oraşul nostru şim, în final, nu am avut practic nicio pagubă”.

Primarul Washingtonului, Vincent Gray a informat la rândul său că „responsabilii vor lucra în weekend pentru a se asigura că locuitorii oraşului, companiile şi infrastructura sunt pe cât se poate de pregatite pentru consecintele acestei furtuni”.

Marina americană şi-a trimis preventiv navele în larg, pentru a evita uraganul. Navele erau staţionate la baza militară Norfolk, din Virginia.

Uragnul Sandy, care a provocat 38 de morti în Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas sşi ameninţa să lovească imediat după weekend coasta foarte populata de nord-est a Statelor Unite. Acesta ar putea lovi direct New York la începutul saptamânii, conform meteorologilor. Însă înainte să sosească, acesta ar putea fi retrogradat la rangul de furtună tropicală, ramânând totuşi însoţit de cantităţi importante de precipitaţii începând cu luni.