Startup-ul Ezra, fondat de românul Emi Gal, ridică 18 milioane dolari, într-o rundă condusă de fondul de investiţii FirstMark

La sfârșitul lunii decembrie, pe măsură ce coronavirusul a făcut ravagii în Wuhan, China și își pregătea saltul mortal în Europa și SUA, Startup-ul de depistare a cancerului Ezra Health a încheiat o afacere de 18 milioane de dolari. Nivelul investitorilor a fost impresionant, fiind o rundă care a inclus, de asemenea, antreprenori cu profil înalt precum Vlad Tenev (Robinhood), Dave Gilboa (Warby Parker) și Jeff Raider (Harry's).

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 06:46

Programul Ezra și-a propus să facă depistarea timpurie a cancerului mai accesibilă. Cu sediul în New York și fondat de Emi Gal și Diego Cantor, Ezra a dezvoltat un software bazat pe Inteligenţă Artificială care sporește eficiența aparatelor RMN existente. Software-ul său de recunoaștere a modelului (care așteaptă aprobarea FDA), instruit pe sute de mii de imagini RMN, poate corecta distorsiunile și erorile din imagini, făcând RMN-urile mai rapide și, prin urmare, mai ieftine.

Citeşte şi: A fost creat primul test capabil să precizeze gradul imunităţii pacienţilor vindecaţi de coronavirus

O scanare tradițională a cancerului poate costa până la 10.000 de dolari și necesită un pacient să se întindă în tubul RMN claustrofob pentru mai mult de trei ore. Scanarea completă a lui Ezra se vinde cu 1.950 de dolari și durează aproximativ o oră. Întregul proces, în afara RMN, se întâmplă pe aplicația Ezra: comandarea testelor, programarea vizitelor, primirea rezultatelor și consultarea medicilor. Scopul final este să le permită oamenilor să verifice semnele precoce ale cancerului cu ușurința unui test anual de colesterol.

Emi Gal, românul în vârstă de 34 de ani, plănuia să utilizeze noul buget pentru a construi noi programe de Inteligenţă Artificială și să se extindă în mai multe orașe. Însă, pandemia de coronavirus a lovit, iar SUA au fost blocate, sistemul medical s-a zguduit, schimbându-și toate resursele (oameni, clădiri, consumabile) pentru a trata surplusul pacienților cu Covid-19.

Oamenii s-au speriat să meargă şi la supermarket, să nu mai vorbim de un spital. Chiar și asistența de urgență a înregistrat o scădere semnificativă, vizitele la unele camere de urgență au scăzut cu 50% de la începerea pandemiei. Afacerea începută de Ezra, care, potrivit lui Gal, adăugase clienți cu o rată de 30% pe lună, a înghețat.

Emi Gal a trecut de atunci de la cancer la Covid-19 pentru a ajuta pacienții, și compania sa, să se recupereze. La 1 iunie, Ezra a lansat un nou produs pentru a detecta leziunile pulmonare lăsate în urma bolii. A fost denumit Covid 360, fiind un serviciul de testare a anticorpilor, tomografii CT și testarea telemedicală a plămânilor pacienților pentru leziuni de Covid-19 de durată.

Citeşte şi: Cel mai bătrân bărbat din lume, britanicul Bob Weighton, a murit la vârsta de 112 ani

„Covid 360 este o modalitate de a ajuta oamenii și de a porni din nou motorul Ezra”, a declarat Emi Gal. 

Noul produs Covid 360 este mai mult un stopgap decât un salt tehnologic. Testul Ezra se bazează pe scanări CT tradiționale, radiografii controlate de computer, care nu utilizează software-ul Inteligenţei Artificia. În schimb, Gal oferă o programare ușoară și se bazează pe relațiile curente cu centrele de imagistică pentru a livra testele pentru 390 de dolari.

„Ne transferăm toate economiile către consumatori și vindem Covid 360 la un preț bun. Vrem să o facem mai mult pentru a ajuta oamenii, spre deosebire de a o transforma într-o linie mare de produse”, a adăugat Gal. 

Citeşte şi: SRI şi IGSU transformă baza Grădiştea în poligon de pregătire contra atacurilor biochimice, radio-nucleare şi pirotehnice

Deocamdată, asigurările nu acoperă niciunul dintre testele Ezra pentru cancer sau Covid-19, iar virusul a pradat în mod disproporționat asupra săracilor. Gal este în discuții cu companiile de asigurări și întreprinderile despre acoperirea totală sau parțială a procedurilor, atât ca beneficiu pentru angajat, cât și pentru o economie de costuri.

„Avem o mulțime de interese de asigurare, deoarece suportă costurile tratamentului împotriva cancerului. Tratarea cancerului precoce este în mare măsură mai rentabilă decât tratarea cancerului cu întârziere”, a completat Gal.