Cum se va mai călători în Europa. Deciziile UE privind restricţiile de călătorie

Un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului - statele UE au căzut de acord vineri să-şi coordoneze restricţiile care afectează libera circulaţie între ele, în timp ce numărul cazurilor de COVID-19 creşte accelerat, relatează AFP.

RomaniaTV.net
09 oct. 2020, 17:20
Cum se va mai călători în Europa. Deciziile UE privind restricţiile de călătorie

Consiliul UE a adoptat un sistem comun între statele membre pentru a defini zonele de risc din Uniunea Europeană

„O hartă comună cu coduri de culori, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informaţii exacte privind situaţia epidemiologică din UE şi din regiunile sale”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

Abordarea comună, care a fost propusă în încercarea de a unifica statele membre şi ţările asociate spaţiului Schengen în lupta împotriva pandemiei prevede următoarele:

  • Criterii cheie comune de evaluare a riscurilor
  • În timp ce în prezent, unele ţări evaluează riscul celorlalte state membre cu privire la ratele diferite de infecţii, noua abordare stabileşte criterii comune pentru evaluarea riscului de infecţie COVID-19 în fiecare ţară şi regiune.
  • Consiliul a convenit că evaluarea riscurilor va fi efectuată pe baza numărului de teste ale fiecărei ţări la 100.000 de locuitori în săptămâna anterioară datei evaluării, a procentului de teste pozitive în aceeaşi perioadă, precum şi a numărului de cazuri noi în la 100.000 în ultimele două săptămâni la nivel regional.

Abordarea comună a statelor membre prevede, de asemenea, o împărţire comună a zonelor de risc pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:

  • Verde (sigur în care să călătoriţi) – ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de patru la sută
  • Portocaliu – ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de patru la sută sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de patru la sută
  • Roşu (risc ridicat) – ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri – ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

În cadrul unei reuniuni desfăşurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat prin majoritate calificată o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii statelor membre, potrivit unui purtător de cuvânt german, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

”Este o etapă importantă care va permite mai multă previzibilitate şi transparenţă pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19”, a declarat acest purtător de cuvânt.

Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Ar putea totuşi să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită un anumit număr de profesii considerate esenţiale.

Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc.

Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate.

Citeşte şi: Record de infecţii cu coronavirus, la nivel mondial. Epidemia din Europa a dus la o explozie de cazuri