Fidelis ediţia iunie 2025 a debutat cu subscrieri de 56 mil. lei pentru tranşa instrumentelor în monedă naţională şi 25 mil. euro pentru cea în euro, adică un total de circa 184 mil. lei atrase în prima zi de la investitorii persoane fizice, arată datele agregate de ZF.
Apetitul pentru astfel de instrumente este unul ridicat, spun brokerii, mai ales pe tranşa în euro cu scadenţa la şapte ani, semn că investitorii sunt atraşi de randamentele ridicate. Pentru tranşele în lei, subscrierile s-au împărţit astfel: 10,6 milioane de lei pe tranşa dedicată donatorilor de sânge (dobândă de 8,35% pe an pentru doi ani), 35 milioane de lei pe doi ani la o dobândă de 7,35% pe an, 3,1 milioane de lei pe patru ani la 7,7% şi 7 milioane de lei pe şase ani la o dobândă de 7,95%.
1.000 de lei gratis pentru clienții BCR România. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească
În ceea ce priveşte titlurile în euro, investitorii au alocat 8,3 milioane de euro pentru tranşa pe doi ani cu o dobândă de 3,9%, 2,6 milioane de euro pentru scadenţa la cinci ani cu dobândă de 5,6% şi 14,9 milioane de euro pentru cea pe şapte ani, la un randament anual de 6,5%. Interesul crescut pentru tranşa în euro este explicabil prin dobânzile semnificativ mai mari decât cele oferite de depozitele bancare în aceeaşi monedă. În plus, investitorii privesc euro ca pe un instrument de protecţie împotriva riscurilor valutare şi de inflaţie, într-un context economic tensionat.
O altă schimbare notabilă în structura Fidelis de iunie este absenţa tranşei cu scadenţă la un an, cel mai probabil pentru ca MFP să evite suprapunerea cu rambursările programate ale emisiunilor Tezaur. În total, sunt disponibile şapte tranşe – patru în lei şi trei în euro. Este păstrată şi tranşa dedicată donatorilor de sânge, valabilă doar pentru persoanele care au donat sânge între 1 ianuarie şi 16 iunie 2025. Aceştia pot subscrie până la 100.000 de lei de persoană, la o dobândă superioară celei standard pentru scadenţa de doi ani.
Perioada de subscriere a emisiunii Fidelis iunie 2025 se încheie pe 16 iunie. Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie titluri de stat FIDELIS în lei şi euro prin intermediul consorţiului de intermediere format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, BCR, BRD, TradeVille şi prin distribuitorii Banca Transilvania şi Libra Internet Bank, precum şi prin alţi intermediari autorizaţi de ASF care au semnat angajamentul de respectare a condiţiilor ofertei şi a prospectului.
În afară de tranşele speciale, ediţia FIDELIS care debutează astăzi, 6 iunie va conţine şi următoarele emisiuni:
în lei:
în euro:
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadenţă pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere.
Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secţiunea ”Datorie publică” şi pe paginile instituţiilor partenere (BT Capital Partners, BCR, BRD, Alpha Bank, BVB).
Cifrele celor patru ediţii din 2025 dovedesc interesul crescut al românilor pentru modalitatea de economisire propusă de Ministerul Finanţelor: suma totală investită este de 9,2 miliarde de lei, 97.822 ordine de subscriere, 13.827 donatori – investitori şi peste 1,039 miliarde de lei este suma totală investită de aceştia.