Stelian Ion, noi detalii în cazul „Locuinţa ANL”. Şi-a implicat şi soţia

Stelian Ion, deputat USR şi candidat la Primăria Constanţa, se află în mijlocul unui scandal după ce Publicatia Newsweek a dezvăluit că politicianul a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, totul pentru a obtine ilegal o garsonieră de la ANL. Se pare că acesta şi-a implicat şi soţia. 

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 09:21
Stelian Ion, noi detalii în cazul „Locuinţa ANL”. Şi-a implicat şi soţia

Jurnaliştii de la Newsweek România au arătat că adeverințele medicale depuse de Stelian Ion la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța, instituția abilitată să evalueze cererile pentru locuințe ANL, la care lucra mama lui, nu dovedeau că suferă de o boală gravă.

Formularul de evaluare al solicitantului prevedea că persoana poate primi 10 puncte fie în cazul în care boala necesita un însoțitor, fie în situația în care ar fi fost nevoie de o cameră în plus.

Stelian Ion a admis că nu avea dreptul la însoțitor, a furnizat argumente legale care, în opinia sa, îi dădeau dreptul la o cameră în plus. Mai precis, a selectat un pasaj din OUG 40/1999 „privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe”. Conform acestei prevederi, o boală ca astmul bronșic alergic, de care actualul deputat susține că suferă, îi dădea dreptul la „atribuirea unei camere în plus”.

Această cameră în plus este prevăzută însă pentru ca persoana în cauză să se izoleze de restul familiei. Ridicolul situației este că, deși a aplicat ca persoană unică, fără familie, pentru obținerea unei locuințe ANL, ar fi avut nevoie de o cameră în plus ca să se izoleze de… sine!

Camera de 7,5 mp închiriată de la tată nu există

Pentru a obține punctaj nemeritat, Stelian Ion a încheiat un contract de chirie cu propriul tată pentru o suprafață de fix 7,5 metri pătrați din apartamentul părinților.

Un specialist în drept penal, consultat înainte de publicarea dezvăluirii, ne-a declarat: „Relativ la situația locativă, dacă apartamentul în care are contract de închiriere avea o cameră de 7,5 mp, nu există infracțiune. Nu importă dacă și restul apartamentului era închiriat. Problema e morală. Dacă, însă, apartamentul nu avea o cameră de 7,5 mp – și nu vorbim de bucătărie -, avem și aici înșelăciune și uz de fals. Ar mai fi posibilă o instigare a funcționarilor (de la RAEDPP – n.r.)”.

Citeşte şi Deputatul USR Stelian Ion, acuzat că şi-a inventat un handicap pentru a obţine o garsonieră de la ANL

Aici, lucrurile s-au clarificat după ce Stelian Ion a furnizat o schiță a apartamentului părinților. Conform acestei schițe, care conține dimensiunile în baza cărora se poate calcula suprafața, apartamentul are patru camere: trei dormitoare și o sufragerie. Unul dintre dormitoare are 11,5 mp (3,512X3,277), al doilea 10,2 mp (3,539X2,895) iar al treilea 9,9 mp (3,213X3,085). Sufrageria este și mai mare – 16,5 mp (3,507X4,718).

Prin urmare, nu există nicio cameră de locuit care să aibă 7,5 mp, atât cât a trecut Stelian Ion în contractul de închiriere cu tatăl său. Singurul motiv al alegerii acestei suprafețe pare să fie punctajul: sub 8 mp era pragul în baza căruia obținea 10 puncte.

Punctaj mai mare decât cel cuvenit a primit Stelian Ion și la capitolul venituri din documentul întocmit de RAEDPP pentru a-i acorda locuință ANL, după cum Newsweek România a dezvăluit deja.

„Nu mai țin minte cum a fost cu veniturile. Va trebui să verific”, a declarat actualul deputat atunci când a fost contactat.

Din păcate, verificările nu au dus la nimic concret: tot ce a putut oferi presei în apărarea sa a fost un tabel dintr-o sursă neprecizată care ar conține salariile medii brute lunare pe țară între 1991 și 2005. Nicio hârtie despre propriile venituri din perioada în care a obținut locuința ANL.

Minciuna angajării într-o instituție publică
Puncte fără drept a obținut Stelian Ion și din faptul că în documentul întocmit de RAEDPP este bifată, în fals, calitatea sa de salariat într-o instituție publică.

La conferința de presă organizată la câteva zile după apariția dezvăluirilor, Stelian Ion nu a mai făcut nicio referire la acest subiect. Singura explicație ar fi că falsul în urma căruia a obținut din nou punctaj maxim ar fi fost comis fără știrea sa de un funcționar al RAEDPP, instituție cu care avea contracte de reprezentare juridică și unde lucra și mama sa.

Contractul de muncă, condiție restrictivă, nu există

Stelian Ion și-a depus dosarul la RAEDPP în martie 2004. Locuința i-a fost atribuită, după numai un an, în mai 2005.

Între timp, în februarie 2005, însă, Consiliul Local Constanța votase o Hotărâre (51/2005) „privind aprobarea criteriilor de repartizare a locuințelor construite de ANL”. Conform Anexei 1, punctul 4, printre „criteriile restrictive” pentru repartizarea unei locuințe era aceea că „titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea cu contract de muncă pe cel puțin 1 an, pe raza municipiului Constanța”.

Anexa 2 prevede și cum se face dovada „contractului de muncă”: cu „adeverință de la locul de muncă din care sa reiasă că vă desfășurați activitatea cu contract de muncă pe cel puțin 1 an, pe raza municipiului Constanța”.

Stelian Ion nu a depus niciodată o astfel de adeverință. Și nici nu avea cum: avocații nu au contract de muncă. Așa cum a arătat specialistul consultat de Newsweek România, „Avocatul este persoană fizică autorizată, și nu salariat. Avocatul nu poate fi asimilat salariatului în situația în care are un contract cu un client instituție sau societate comercială, subordonarea specifică raportului salarial fiind interzisă în profesia de avocat. Dacă s-a completat cererea arătând că este salariat, avem înșelăciune, scopul fiind inducerea în eroare a autorității. În plus, potrivit art. 215 alin. 2 (Cod Penal – n.r.), avem și un uz de fals, în concurs”.

Citeşte şi Locuinţă ANL de la Primăria lui Mazăre pentru Stelian Ion când zeci de familii erau evacuate

Totuși, cineva din RAEDPP a considerat că Stelian Ion poate primi locuință, trecându-l în fals ca salariat, pentru a bifa punctaj maxim, deși nu îndeplinea cel puțin unul din criteriile restrictive.

Dar cea mai ciudată parte a poveștii lui Stelian Ion este schimbul de locuințe din 2015, când actualul deputat a reușit să dea o garsonieră de la Poarta 6 a portului și să obțină una pe Faleza Nord, cea mai scumpă zonă imobiliară a Constanței.

Persoana cu care a făcut schimbul, Dorina Dobrescu, pare să fie o „fantomă”. Iar potrivit documentelor furnizate chiar de Stelian Ion, schimbul a fost o operațiune derulată de autoritățile conduse de actualul primar Făgădău cu o viteză uluitoare.

Iată cronologia acestei operațiuni:

17 iunie 2015: Dorina Dobrescu declară la un notariat din Arad (nu Constanța!) că renunță la chiria garsonierei de lux de pe Faleza Nord în favoarea fiicei sale. Declarația este cu atât mai ciudată cu cât locuințele ANL nu se puteau transmite ereditar. În plus, documentul arată că Dorina Dobrescu nici nu locuia acolo.

15 iulie 2015: Printr-o notă de constatare, RAEDPP reține faptul că Dorina Dobrescu nu mai locuiește în locuința ANL de pe Faleza Nord.

13 august 2015: Paradoxal, Dorina Dobrescu își prelungește contractul de chirie cu RAEDPP. În aceeași zi, ea încheie la notar schimbul de locuințe cu Stelian Ion.

14 august 2015: Dorina Dobrescu declară că a luat de la Stelian Ion 700 de euro în contul îmbunătățirilor aduse garsonierei de lux de pe Faleza Nord.

18 septembrie 2015: Printr-un raport, RAEDPP propune schimbul de locuințe între Dorina Dobrescu și Stelian Ion.

24 septembrie 2015: Viceprimarul Decebal Făgădău (PSD) propune Consiliului Local să aprobe schimbul de locuințe.

2 octombrie 2015: În prima ședință, Consiliul Local Constanța aprobă schimbul dintre Dorina Dobrescu și Stelian Ion.

30 octombrie 2015: Dorina Dobrescu renunță la chiria garsonierei luate prin schimb de la Stelian Ion.

Așadar, cel puțin trei ciudățenii pun în discuție rolul jucat de „fantoma” care l-a ajutat pe actualul deputat să obțină o locuință în centrul Constanței:

Dorina Dobrescu nu a locuit niciodată în actuala locuință a lui Stelian Ion.

În aceeași zi în care femeia și-a prelungit contractul de chirie, s-a semnat schimbul.

După ce schimbul a fost aprobat, Dorina Dobrescu a renunțat la garsoniera primită de la Stelian Ion.

Un alt document ciudat, dintre cele făcute publice de actualul deputat la conferința de presă, este o procură specială. Conform acestui document, Dorina Dobrescu o împuternicește pe o anume Angelica Mitu să o reprezinte în fața Consiliului Local Constanța și a tuturor instituțiilor, pentru perfectarea schimbului de locuințe cu Stelian Ion.

Cine este Angelica Mitu? Din datele personale reținute în procură reiese că, la data semnării documentului, ea avea domiciliul la aceeași adresă cu părinții lui Stelian Ion.

În prezent, Angelica Mitu se numește Angelica Ion, nimeni alta decât soția deputatului, după cum rezultă din declarațiile de avere depuse la parlament, precum și din postările de pe rețelele de socializare.