Sticlele din plastic reutilizabile, periculoase pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de oamenii de ştiinţă

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Journal of Hazardous Materials, sticlele din plastic reutilizabile pot fi periculoase pentru sănătate. Oamenii de ştiinţă au descoperit substanțe chimice în apa stocată în aceste peturi din plastic.

15 feb. 2022, 11:22
Sticlele din plastic reutilizabile, periculoase pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de oamenii de ştiinţă

Sticlele din plastic reutilizabile, periculoase pentru sănătate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga trag un semnal de alarmă şi spun că au descoperit o mulţime de substanţe chimice în apa păstrată în sticlele de plastic reutilizabile.

Sticlele din plastic reutilizabile, periculoase pentru sănătate

Cercetătorii  atrag atenţia că printre substanţele chimice descoperite în apa din peturile de plastic reutilizabile se află perturbatori endocrini și insecticide.

Citeşte şi Băutura care te apără de coronavirus. Ce să bei ca să nu te infectezi cu COVID-19 STUDIU

„Am fost surprinși de cantitatea mare de substanțe chimice pe care le-am găsit în apă după 24 de ore de stat în aceste sticle. Au fost sute de substanțe în apă – inclusiv substanțe niciodată găsite până acum în plastic, precum și substanțe care sunt potențial dăunătoare pentru sănătate. După spălarea la un ciclu în mașină de spălat vase, au găsit câteva mii (de substanțe, n.r.)”, spune Jan H. Christensen, profesor de chimie analitică a mediului la Departamentul de științe a plantelor și a mediului al Universității din Copenhaga, potrivit DCmedical.

Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit peste 400 de substanțe diferite emise din plasticul sticlei și peste 3.500 de substanțe derivate din săpunul de spălat vase.

„Ceea ce se eliberează cel mai mult, după spălarea în mașina de vase, sunt substanțele din săpun. Cele mai multe dintre substanțele chimice care provin din sticla de apă în sine rămân după spălarea la mașină și clătirea suplimentară. Cele mai toxice substanțe pe care le-am identificat au apărut de fapt după ce sticla a fost în interiorul mașinii de spălat vase – probabil pentru că spălarea uzează plasticul și, prin urmare, crește scurgerea de substanțe din el”, explică cercetătoarea Selina Tisler de la Departamentul de Științe ale Plantelor și Mediului.

În sticle reutilizabile noi, aproape 500 de substanțe diferite au rămas în apă după o clătire suplimentară. Peste 100 dintre aceste substanțe proveneau din plasticul în sine.

Conform oamenilor de ştiinţă, rezultatele studiului arată o lipsă de cunoștințe și de reglementare în producția de sticle din plastic.

„Studiul exemplifică cât de puține cunoștințe există despre substanțele chimice emise de produsele cu care alimentele și băuturile noastre intră în contact. Și, este o problemă generală faptul că reglementările de siguranță în timpul producției sunt foarte blânde. Din fericire, atât în Danemarca, cât și la nivel internațional, căutăm cum să reglementăm mai bine acest domeniu”, spune Jan H. Christensen.

În cadrul experimentului au fost testate trei tipuri diferite de sticle de băut, toate putând fi găsite în magazinele daneze. Două dintre sticle sunt din plastic biodegradabil, conform producătorului. Au fost folosite atât sticle noi, cât și cele mai uzate. Sticlele au fost testate atât înainte, cât și după spălarea la mașină, dar și după cinci clătiri suplimentare cu apă de la robinet.

Citeşte şi Transmiterea COVID-19 ar putea fi oprită prin folosirea apei de gură. Concluziile uluitoare ale celui mai recent studiu