Transmiterea COVID-19 ar putea fi oprită prin folosirea apei de gură. Concluziile uluitoare ale celui mai recent studiu

Membrana virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 se dezintegrează în momentul în care intră în contact cu un compus chimic. Este vorba despre un ingredient-cheie folosit în mult tipuri de apă de gură.

02 feb. 2022, 00:01
Transmiterea COVID-19 ar putea fi oprită prin folosirea apei de gură. Concluziile uluitoare ale celui mai recent studiu
foto: rutgers.edu

Studiul a permis vizualizarea modului în care membrana coronavirusului SARS-CoV-2 se dezintegrează. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că o substanţă regăsită în apa de gură a dus la o scădere a capacităţii de infectare a celulelor umane cu COVID-19, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Valencia (UV), împreună cu Dentaid Research Center şi publicată în Journal of Oral Microbiology. Autorii studiului au arătat că dezintegrarea membranei coronavirusului se produce la intrarea în contact cu Clorura de Cetilpiridinium (CPC), prezentă în mai multe tipuri de apă de gură, se arată într-un comunicat al universităţii spaniole.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, s-a demonstrat că virusul SARS-CoV-2 are o mare preferinţă pentru cavităţile bucale şi se multiplică activ în glandele salivare; saliva persoanelor infectate are o puternică încărcătură virală.

Reducerea încărcăturii virale din gură ar putea fi o strategie pentru stoparea propagării sale şi mai multe studii au demonstrat în acest sens că folosirea apei de gură are capacitatea de a inactiva anumite virusuri care sunt transmise prin aer, precum şi unele coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, avertisment pentru toţi românii despre COVID. „Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile”

Transmiterea COVID-19 ar putea fi oprită prin folosirea apei de gură. Cum sunt eliminate bacteriile

În prezent, numeroase societăţi odontologice recomandă în timpul consultărilor stomatologice realizarea de clătiri bucale cu CPC pentru a ajuta la reducerea riscului de transmisibilitate a SARS-CoV-2.

Studiul, semnat de un grup de cercetători de la Departamentul de Biochimie şi Biologie Moleculară de la Universitatea din Valencia, în frunte cu profesorul Ismael Mingarro şi cercetătorii Manuel Bańó şi Rubén León, de la Dentaid Research Center, completează aceste investigaţii şi explică mecanismul activităţii antivirale a moleculei CPC.

Rezultatele demonstrează că acţiunea antivirală a CPC se produce graţie capacităţii sale de a rupe membrana SARS-CoV-2, având drept consecinţă o scădere a capacităţii virusului de a infecta celulele umane şi de a se replica.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, vești bune pentru primăvară: „Vom reveni la normal. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

În cadrul studiului a fost generate particule pseudovirale (VLP), care mimează virusul SARS-CoV-2, conţin cele patru proteine structurale ale virusului şi au dimensiunea şi morfologia particulelor cu încărcătură virală ce provoacă COVID-19.

Particulele VLP generate au fost tratate cu CPC şi s-a observat că cele care au intrat în contact cu CPC au fost dezintegrate, a explicat Ismael Mingarro.

„Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a precizat expertul spaniol.

De asemenea, rezultatele arată că CPC reduce semnificativ integritatea VLP la o concentraţie de clorură de doar 0,05%.

CPC este un element cheie utilizat în multe tipuri de apă de gură care funcţionează ca antiseptic, eliminând bacteriile şi alte microorganisme, precum virusurile.

Acest studiu este important pentru că pune bazele unor viitoare investigaţii pentru a demonstra că utilizarea apei de gură este o strategie complementară pentru a evita transmiterea boilor infecţioase respiratorii cauzate de coronavirusuri, precum cel gripal şi SARS-CoV-2, a precizat Manuel Bańó, cercetător la Dentaid Research Center.