Stimulentul de risc acordat cadrelor medicale se impozitează. Câţi bani vor primi în mână

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, la Digi24, că stimulentul de risc li se va acorda cadrelor medicale implicate direct în tratarea cazurilor de coronavirus pe toată durata stării de urgenţă. Este vorba despre o sumă fixă, impozitabilă. 

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 11:09
Stimulentul de risc acordat cadrelor medicale se impozitează. Câţi bani vor primi în mână

Cele două condiții care trebuie îndeplinite pentru acordarea acestei bonificaţii sunt emiterea unei decizii de către conducerea unității medicale privind personalul medical implicat și implicarea directă în tratamentul cazurilor de coronavirus.

De acest stimulent vor beneficia medici, asistenți medicali, personalul de pe ambulanțe, paramedici, personalul auxiliar, implicaţi în lupta împotriva COVID-19.

Ministrul a arătat că aceşti bani le vor fi plătiţi cadrelor medicale din fondul de salarii: „La rectificarea bugetară s-a aprobat suplimentarea fondului de salarii pentru personalul medical implicat cu 500 milioane de lei. Pentru toate unitățile sanitare care au nevoie de acest supliment de buget al fondului de salarii a fost aprobată suplimentarea de buget, s-au asigurat sursele de finanțare pentru plata stimulentului„, a precizat Boloş.

Acesta a mai spus că stimulentul nu se acordă în funcţie de numărul de ore lucrate: „E în sumă fixă, lunară și se acordă în întregime pentru întreg personalul implicat în tratamentul cazurilor de coronavirus. Este suma de 2500 lei brut, se impozitează cu 10%, nu se calculează CAS, CASS. Suma netă e de 2.250 lei pe lună, se acordă pe perioada decretării stării de urgență. Costurile sunt în întregime decontate de CE„, a completat ministrul Fondurilor Europene.

Aceşti bani vor fi achitaţi odată cu salariul, începând din luna mai, şi reprezintă drepturile salariale pe luna aprilie.