Strategia lui Ciucă pentru intrarea în Schengen: Premierul aşteaptă să îl sune cancelarul Austriei!

Surse din preajma Guvernului dezvăluie că premierul Ciucă a intrat în pană de idei cu privire la aderarea României la Schengen, astfel că aşteaptă să fie contactat de cancelarul Austriei, el nemaiavând intenţia să facă niciun demers.

16 dec. 2022, 20:32
Strategia lui Ciucă pentru intrarea în Schengen: Premierul aşteaptă să îl sune cancelarul Austriei!

Conform surselor citate, pe 8 – 9 februarie va avea loc o analiză pe migraţie, partea pregătitoare în vederea unei noi abordări a extinderii spaţiului Schengen. Aderarea României depinde în mare parte de Suedia, care va avea atunci preşedinţia consiliului.

Sursele liberale citate spun că strategia JAI nu a fost greşită, România a câştigat empatia şi susţinerea celorlalte state UE: „a fost expusă ipocrizia statului austriac. Dacă România ar fi cerut amânarea, ar fi fost considerată nepregătită”.

Oricum, este nevoie de cooperare cu toate instituţiile, iar dacă România ratează şi luna martie – există varianta justiţiei.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă, acuzaţii incendiare la adresa Ungariei, după veto-ul Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Se comportă ca şi cum imperiul austro-ungar s-ar putea reconstrui. Uitaţi-vă cum se face o maghiarizare forţată”

„Şi acum şi în martie avem această variantă, să ne adresăm în justiţie. Aşteptăm finalizarea alegerilor în Austria. Asta e şi miza pentru martie. Legat de Schengen, trebuie menţinută o punte de dialog, iar până acum nu a fost reluat dialogul. Dar vom avea nevoie de Austria la vot. Dialogul nu a fost reluat în acest moment. Premierul Ciucă aşteaptă să îl sune cancelarul, el nu sună până nu dă Austria un semn”, spun sursele guvernamentale, citate de Mediafax.

Aceleaşi surse spun că boicotul a fost modul de manifestare al românilor şi reprezintă un semnal de alarmă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, scrisoare oficială pentru cancelarul austriac: „Românii sunt la fel de europeni ca austriecii! Împărtășim aceleași valori și aspirații”

Mai radical, Rareş Bogdan cere ca Austria să fie obligată să-şi schimbe atitudinea

Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) a precizat, marţi seară, că ridicarea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia nu va rezolva problema migraţiei în Europa, el arătând că prin gardurile ridicate de Ungaria trec zilnic 1.000 de migranţi. Rareş Bogdan a mai afirmat că se aşteaptă ca Austria să fie obligată să îşi schimbe atitudinea în privinţa Schengen şi că, de asemenea, se aşteaptă ca actualul guvern din Austria să piardă puterea.

”Preşedintele României, ieri, a anunţat că va vorbi în cursul zilei miercuri despre 3 scenarii, 3 posibilităţi, 3 strategii. Probabil domnia sa va face aceste declaraţii înainte de începere a Consiliului sau mâine sau poimâine dimineaţă .Cred că astăzi a fost mai mult decât o simplă pansare a unei răni care doare, doare rău. A fost o chestiune care arată extrem de clar că 25 de state europene, plus România, susţin ţara noastră.Faptul că niciun vorbitor din Germania, în Suedia, din Olanda, în Polonia sau în Italia nu a susţinut în niciun fel poziţia poziţia Austriei”, a declarat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a mai afirmat că zidurile nu vor rezolva problema migraţiei. ”Faptul că se aruncă în spaţiu public date legate de ziduri, nici chinezii nu a reuşit să oprească atacul asupra Chinei cu un mare zid. Nici Trump nu a reuşit mare lucru cu mexicanii, iar la gardul pe care l-a făcut Viktor Orban, trec zilnic 1.000 de migranţi înspre Europa, aşa că gardurile nu cred că vor rezolva problema Europei. Nici solidaritatea europeană, nici coeziunea europeană. Iar ceea ce fac românii, ceea ce face presa din România, ceea ce a făcut astăzi în Parlamentul European cu această presiune suplimentară, cred că este o chestiune extrem de sănătoasă, pentru că, pe de o parte, arată anticorpii pe care-i are România, pe de altă parte, arată că nu suntem dispuşi să acceptăm absolut orice, fiţă, orice ide fixă a unui politician în goană de voturi. Pe coridorul balcanic Macedonia Bosnia Herţegovina – Croaţia-Slovenia trec zilnic peste 1.500 de migranţi, spre deosebire de coridorul Balcanilor de est, adică Bulgaria-România, unde numărul lor este de sub 100 deci nu ţine”, a declarat Rareş Bogdan.