Preşedinţia:Strategia Naţională de Apărare, necesară din cauza riscurilor de securitate la nivel internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat, luni, la Cotroceni, principalele partide din ţara pentru a discuta Strategia Naţională de Apărare, în contextul evoluţiilor din regiune, precum şi stabilirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate.
Ionela Marcu
08 iun. 2015, 16:46
Preşedinţia:Strategia Naţională de Apărare, necesară din cauza riscurilor de securitate la nivel internaţional

Klaus Iohannis a declarat la începutul consultărilor că speră ca documentul Strategiei Naţionale de Apărare să fie adoptat în această sesiune Parlamentară.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Strategia de Apărare trebuie să-şi continue calea deşi viaţa politică e un pic mai agitată

De asemenea, şeful statului a evidenţiat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională.

Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securității naționale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare”, se arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, Preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan