Preşedinţia:Strategia Naţională de Apărare, necesară din cauza riscurilor de securitate la nivel internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat, luni, la Cotroceni, principalele partide din ţara pentru a discuta Strategia Naţională de Apărare, în contextul evoluţiilor din regiune, precum şi stabilirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate.
Ionela Marcu
08 iun. 2015, 16:46
Preşedinţia:Strategia Naţională de Apărare, necesară din cauza riscurilor de securitate la nivel internaţional

Klaus Iohannis a declarat la începutul consultărilor că speră ca documentul Strategiei Naţionale de Apărare să fie adoptat în această sesiune Parlamentară.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Strategia de Apărare trebuie să-şi continue calea deşi viaţa politică e un pic mai agitată

De asemenea, şeful statului a evidenţiat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională.

Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securității naționale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare”, se arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, Preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum de judecători
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena: Tradiții, superstiții și obiceiuri ancestrale în calendarul ortodox pe 21 mai
MediaFlux
VINE URGIA în România! Vremea rea lovește din PLIN!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'