Studenţii au „CHIULIT” de la referendum. TOPUL celor care au absentat de la vot

Studenţii şi muncitorii sunt grupurile sociale cu cea mai scăzută prezenţă la vot, aproximativ două treimi dintre aceştia neparticipând la scrutinul de duminică. Exit-poll-ul realizat de CCSB, în ziua referendumului, indică faptul că nici patronii şi nici casnicele nu au fost prea interesaţi de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Cifrele mai arată că transilvănenii au fost cei care au coborât prezenţa la urne la nivel naţional.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 10:45
Studenţii au „CHIULIT” de la referendum. TOPUL celor care au absentat de la vot

Doar 35% dintre muncitori şi-au exercitat dreptul de vot, arată datele CCSB. Procentul este asemănător şi în cazul studenţilor. Locul patru, cu o prezenţă mai ridicată însă, a fost ocupat patroni, urmaţi de femeile casnice. Jumătate dintre acestea au preferat să nu voteze.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, o prezenţă scăzută la vot s-a înregistrat şi în rândul comunităţii maghiare.

Judeţul cu cea mai mică participare la referendum a fost Harghita, cu aproape 12 procente, urmat de Covasna şi Satu-Mare. De altfel, deputatul UDMR, Antal Istvan, a susţinut că maghiarii nu au participat la vot deoarece au considerat că aceasta nu este o problemă care să îi vizeze.

O analiză a votului de duminică indică faptul că Transilvania pare să îl fi salvat pe Traian Băsescu.

„Năstase a pierdut în Transilvania, Geoană tot în Transilvania şi-a rupt gâtul, iar referendumul a eşuat tot din cauza prezenţei mici din Transilvania şi Banat”, scrie pe blogul său sociologul Vasile Dâncu, precizând totoadă că refuzul ardelenilor de a merge la vot se bazează în special pe modul în care Bucureştiul tratează aceste zone ale ţării.

Absenteism masiv a fost însă şi în afara graniţelor. De exemplu, dintre cei aproape un milion de români care locuiesc în Spania, numai 12.500 s-au prezentat la vot. O prezenţă la fel de redusă s-a înregistrat şi în Italia. Deşi aici locuiesc circa 2 milioane de români, doar 13.800 au mers la vot.

Cine NU a venit la vot:

-muncitori (35%)
-studenţi (36%)
-patroni (46%)
-casnice (51%)

Prezenţă scăzută la vot:

-judeţul Harghita (11,56%)
-judeţul Covasna (20,60%)
-judeţul Satu-Mare (28,23%)