STUDIU: Persoanele asimptomatice prezintă la fel de mult virus în nas, gât şi plămâni ca şi cei cu simptome

Cercetătorii din Coreea de Sud au descoperit că aproximativ 30% dintre cei infectați cu coronavirus nu dezvoltă simptome, dar probabil că au răspândit virusul. Persoanele asimptomatice infectate cu coronavirus prezintă la fel de mult virus în nas, gât și plămâni ca cei cu simptome și pentru aproape aceeași perioadă de timp, arată cel mai mare studiu pe subiect. 

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 18:04
STUDIU: Persoanele asimptomatice prezintă la fel de mult virus în nas, gât şi plămâni ca şi cei cu simptome

Dintre toate informaţii legate de coronavirus, cea mai surprinzătoare a fost aceea că persoanele aparent sănătoase o pot răspândi și altora. Această trăsătură a făcut ca virusul să fie greu stăpânit şi continuă să provoace suferinţă în ciuda eforturilor medicilor şi a persoanelor infectate, scrie The new York Times

Majoritatea dovezilor care atestă că persoanele asimptomatice pot transmite virusul s-au bazat pe obrservaţie şi pe eliminare, atunci când oamenii s-au îmbolnăvit de coronavirus dar nu au intrat în contact cu nici o persoană care să prezinte simptome. 

Citeşte şi: Israelul va începe testarea pe oameni a propriului vaccin împotriva COVID-19: „Avem produsul în mână”

Un nou studiu efectuat în Coreea de Sud, publicat joi în JAMA Internal Medicine, oferă dovezi mai definitive că persoanele asimptomatice prezintă la fel de virus în nas, gât și plămâni ca și cei cu simptome și pentru aproape aceeaşi perioadă de timp.

„Sunt date importante, sigur, şi confirmă ceea ce am bănuit de multă vreme – că şi cazurile asimptomatice pot transmite infecții”, a spus Benjamin Cowling, un epidemiolog de la Universitatea din Hong Kong, care nu a fost implicat în lucrare.

Citeşte şi: Orban, în ziua cu record de cazuri: „După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”

Discuţiile despre răspândirea asimptomatică a fost provocată de confuzia cu privire la persoanele care sunt „pre-simptomatice”, adică acelea care în cele din urmă devin vizibil bolnave, faţă de cei care sunt asimptomatici pe tot parcusul infecţiei lor. 

„A existat această întrebare mare din ianuarie, de când au început să vină date din China, despre persoane asimptomatice sau pre-simptomatice. Ceea ce nu avem încă, este rolul jucat de persoanele asimptomatice în transmiterea bolii”, a declarat Jason Kindrachuk, un medicolog la Universitatea din Manitoba.