STUDIU 83% dintre respondenţi vor introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Vârsta potrivită pentru studiul sexualităţii, peste 11 ani

83,6% dintre respondenţii la un studiu realizat de două cadre didactice universitare din Cluj s-au declarat pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli. 56,2% dintre cei chestionaţi consideră că introducerea acestei discipline în programa de studiu ar fi trebuit să se întâmple de multă vreme. De asemenea, cei mai mulţi respondenţi consideră că vârsta potrivită pentru educația sexuală este 11-12 ani, potrivit edupedu.ro
Romania TV
12 iun. 2020, 10:04
STUDIU 83% dintre respondenţi vor introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Vârsta potrivită pentru studiul sexualităţii, peste 11 ani

La studiu au participat 1322 respondenți, cu vârste cuprinse între 15 și 68 ani. 88.19% dintre aceştia provin din mediul urban și 88.72% sunt de sex feminin. 69% dintre cei chestionaţi sunt ortodocşi, 11.04% declară că nu urmează nici o religie, iar 19.96% aparţin altor rituri (greco sau romano-catolică, reformată, penticostală, adventistă). 68% dintre respondenţi sunt căsătoriți, restul fiind necăsătoriți, divorțați, logodiți sau singuri.

72% dintre cei chesionaţi au copii, aceştia având vârste cuprinse între câteva luni și 40 de ani.

Argumente pro introducerea educaţiei sexuale în şcoli

Un procent covârşitor de respondenţi, 83.6%, susţin introducerea educaţiei sexuale în grădinițe și școli, mai bine de jumătate (56.2%) considerând că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mult timp. În același timp, 9.6% consideră că introducerea acestei discipline în unităţile de învăţământ este o idee foarte greșită, urmând mai apoi proporții mai mici (6.8%) cei care sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli, cu anumite rezerve ce țin de vârsta minimă a copiilor, programă sau specialiștii care să predea aceste cursuri. Printre specialiștii menționați sunt profesorii de biologie sau sport din școli și licee, respectiv medicii și psihologii (din cadrul acestor instituții sau din afară).

Citeşte şi Un liceu din Olt a învins pandemia! Cum s-a desfăşurat festivitatea de absolvire VIDEO

Cei care susţin introducerea educaţiei sexuale în şcoli sunt de părere că doar în acest fel elevii vor avea informaţii corecte, se va reduce expunerea la boli sau sarcini nedorite. Alte motive pe care le menţionează cei care vor ca elevii să studieze Educaţie sexuală sunt autocunoașterea, nepriceperea părinților de a aborda subiectul sexualității și înlăturarea unui subiect tabu.

Argumente contra introducerii educaţiei sexuale în şcoli

Cei care nu doresc introducerea acestei discipline aduc ca argumente faptul că este mult prea devreme de la grădiniță, este un atac asupra inocenței copiilor și că aspectele ce țin de sexualitate ar trebui învățate în familie.

Media vârstelor de la care respondenții consideră că este potrivită educația sexuală este 11-12, existând în același timp și variante precum încă de la naștere, 3-4 ani, 6-7 ani, 13-14, 15-17, 17-18.

40% dintre cei care au răspuns au afirmat faptul că au avut discuții cu copiii lor despre sex și sexualitate, 6,4% nu au abordat astfel de discuții, 5.6% nu au răspuns la această întrebare, iar pentru 48% încă nu este cazul (nu au copii). Temele pe care acești părinți le-au abordat sunt reproducerea, menstruația și construcția aparatului reproducător.

Sursele de informare a părinţilor referitoare la temele sexuale

Întrebările din chestionar au vizat şi sursele de informare ale părinţilor referitor la subiectul sexualităţii. 26% din respondenți au declarat că se informează din cărți scrise de specialiști, 15% de pe site-uri de specialitate, 3% de pe alte site-uri, 45% folosesc informații atât din cărți scrise de specialiști cât și de pe site-uri de specialitate, iar 10% consideră că propria experiență este suficientă pentru a preda conceptele de educație sexuală copiilor și adolescenților.

În ceea ce privește sursele de informare ale copiilor și adolescenților în privința educației sexuale, 11% dintre respondenți consideră că site-urile și cărțile de specialitate sunt sursa principală de informare, 7% că prietenii și colegii reprezintă sursa de informare, 38% consideră că adolescenții și copiii se informează predominant de pe alte site-uri decât cele de specialitate, 20% consideră că adolescenții și copiii se informează atât de la prieteni și colegi, cât și de pe alte site-uri, 10% consideră că se informează atât de pe site-uri de specialitate cât și de pe alte site-uri, iar 14% din respondenți atribuie ca surse de informare alte resurse.

Citeşte şi Avocatul Poporului cere ca elevilor care susţin examenele naţionale să nu li se mai ia temperatura

Referitor la temele de interes, 12% dintre respondenți consideră că acestea sunt cunoașterea corpului (cum avem grijă de corp, diferențele între fete și băieți, organele genitale), 22% actul sexual, 10% metodele contraceptive, 19% consideră de interes o combinație între cele trei tematici enumerate, iar 36% nu au răspuns la această întrebare.

38% dintre cei care nu sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli se tem că personalul care ar urma să predea aceste noţiuni este insuficient pregătit, 6% că educația sexuală va fi prea detaliată, 6% că nu vor putea fi controlate discuțiile dintre copii în pauze, 2% că unii copii vor dezvolta o curiozitate precoce, iar 48% au considerat ca fiind problematică o combinație între toți acești factori.

Consecinţele negative ale lipsei educaţiei sexuale în şcoli

Referitor la consecințele negative ale lipsei educației sexuale obligatorii în școli, 85% dintre cei chestionaţi cred că acest lucru va duce la creșterea numărului de mame minore, a numărului de avorturi sau sarcini nedorite, precum și la lipsa unor cunoștințe esențiale despre corp.

Cercetarea a fost realizată de Cezara Botez, masterand psihologie, și Sebastian Vaida, psiholog dr și asistent cercetare în Departamentul de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești