STUDIU Banalele răceli pot „antrena” sistemul imunitar pentru ca acesta să recunoască şi să atace virusul SARS-CoV-2

Infecţiile cu virusurile care provoacă răceli pot antrena sistemul imunitar pentru ca acesta să recunoască şi să atace virusul SARS-CoV-2, arată un studiu de dată recentă publicat în revista Science, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 09:55
STUDIU Banalele răceli pot „antrena” sistemul imunitar pentru ca acesta să recunoască şi să atace virusul SARS-CoV-2

Potrivit studiului, celulele imunitare T (limfocitele T), care recunosc coronavirusurile ce stau la baza răcelilor obişnuite, recunosc şi părţi din virusul SARS-CoV-2. Această memorie a sistemului imunitar se face „vinovată” de faptul că unii pacienţi se confruntă cu forme mai uşoare ale infecţiei, comparativ cu alţii. 

Totuşi, autorii studiului au precizat că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma această teorie, întrucât nu se ştie cu exactitate cât de important este rolul jucat de limfocitele T în lupta organismului cu noul coronavirus. Limfocitele T sunt doar o parte a arsenalului imunitar complex cu care este dotat organismul uman.

Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T faţă de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaşte părţi din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă„, susţine unul dintre coordonatorii studiului, Daniela Weiskopf.

Citeşte şi STUDIU Mai mult de jumătate dintre români ar fi dispuşi să treacă prin aceleaşi restricţii dure în cazul unui al doilea val de COVID

Studii anterioare au arătat că până la 50% dintre oamenii care nu au fost niciodată infectaţi cu coronavirus au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această imunitate preexistentă poate fi rezultatul infecţiilor anterioare cu alte virusuri din familia coronavirusurilor.

În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de sânge recoltate în perioada 2015 – 2018, cu mult înainte de declanşarea pandemiei. Acestea conţineau limfocite T care au reacţionat la peste 100 de zone specifice ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au arătat că aceste limfocite reacţionează similar şi la întâlniri cu patru coronavirusuri diferite care produc răceli comune.

Citeşte şi Studiu: Pandemia a prelungit ziua de muncă cu 48 de minute

Pe lângă proteina care produce coroana noului coronavirus, limfocitele T au recunoscut şi alte proteine virale ce aparţin acestuia.

În prezent, majoritatea vaccinurilor candidate împotriva COVID-19 au drept ţintă această proteină care produce coroana, însă noul studiu deschide posibilitatea includerii şi a altor proteine în vaccin, proteine care pot atrage reactivitatea încrucişată a celulelor T şi pot implicit să crească eficienţa vaccinurilor.