STUDIU. Care sunt principalele griji ale românilor: siguranţa locului de muncă, datoriile, starea sănătăţii

Încrederea consumatorului din România se află în continuare pe un trend ascendent, cu un scor de 77 în ultimul trimestru al anului trecut, de la 73 în precedentele două trimestre, însă temerile cu privire la siguranţa locului de muncă rămân la un nivel ridicat, arată un studiu referitor la încrederea consumatorului la nivel global, potrivit Agerpres.
Filip Stan
27 ian. 2015, 21:22
STUDIU. Care sunt principalele griji ale românilor: siguranţa locului de muncă, datoriile, starea sănătăţii

Potrivit sursei citate, principalele îngrijorări ale românilor sunt starea sănătăţii, siguranţa locului de muncă, datoriile şi creşterea valorii facturilor la utilităţi.

‘Starea sănătăţii şi datoriile sunt menţionate semnificativ mai mult în rândul românilor comparativ cu media europeană, ca principale îngrijorări. Temerile cu privire la siguranţa locului de muncă au rămas în continuare la un nivel ridicat (20% faţă de 19% în T3), cu mult peste nivelul de 9% din T2. Îngrijorările referitoare la economie au continuat să crească, ajungând la un nivel de 10% (faţă de 8% în T3 şi 7% în T2). La polul opus, temerile cu privire la izbucnirea unui război au scăzut semnificativ în T4 2014, la 4%, după un nivel stabil de 7% în T2 şi T3. Printre alte îngrijorări de natură economică, temerile cu privire la datorii au crescut la 13%, semnificativ mai mult faţă de T3 (9%)’, arată studiul realizat de compania Nielsen.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte indexul încrederii consumatorilor, România îşi păstrează ritmul bun de creştere, înregistrând un scor uşor peste media europeană şi semnificativ mai mare decât al celorlalte ţări din vecinătate, precizează sursa citată. De altfel, încrederea consumatorului în România a consemnat cel mai înalt scor de la începutul turbulenţelor financiare globale din 2008, în pofida unui mediu socio-politic naţional şi european în continuă schimbare.

Încrederea consumatorului pe plan mondial a scăzut două puncte în T4 2014 faţă de trimestrul precedent, dar, la nivelul întregului an, a urcat cu două puncte şi a încheiat anul 2014 cu un index de 96.

Încrederea consumatorului a scăzut, în T4 din 2014, cu un punct în America de Nord (106) şi Asia-Pacific (106), singurele regiuni care au înregistrat scoruri peste nivelul de bază de 100. Încrederea a scăzut, de asemenea, cu un punct în Orientul Mijlociu/Africa (95), cu trei puncte în America Latină (88) şi cu două puncte în Europa (76), faţă de trimestrul anterior.

În rândul celor mai mari economii ale lumii, încrederea consumatorului a scăzut cu două puncte în SUA (106), cu patru puncte în China (107) şi cu patru puncte în Japonia (73).

Peste jumătate dintre respondenţii la nivel global (53%) cred că s-au aflat în recesiune în al patrulea trimestru, o îmbunătăţire de un punct procentual faţă de trimestrul anterior şi o îmbunătăţire de patru puncte faţă de anul anterior (T4 2013). În total, 58% dintre pieţele măsurate la nivel global au raportat îmbunătăţiri ale sentimentului de recesiune, pe parcursul anului.

În zona euro, încrederea a scăzut în 20 din 32 de pieţe. ‘Numai Danemarca, cu un scor al încrederii consumatorului de 103, a manifestat optimism, iar Germania şi Elveţia au fost singurele două ţări în care jumătate din respondenţi (49% şi 56%, în mod respectiv) sunt optimişti cu privire la perspectivele locurilor de muncă, în următoarele 12 luni. Încrederea în Germania, cea mai mare economie din regiune, a crescut cu un punct de index la un scor de 98’, se precizează în comunicatul citat.

Cea mai mare creştere a indexului la nivel regional, în comparaţie cu al treilea trimestru, s-a înregistrat în Irlanda (+6 la 90) în timp ce, în sens contrar, indicele Rusiei a scăzut cu opt puncte la un scor de 79, după trei trimestre consecutive de creşteri.

Intenţiile de cheltuieli/economii discreţionare, la nivel global, ori au rămas constante ori au scăzut uşor în al patrulea trimestru: aproape jumătate (48%) planifică să economisească banii rămaşi rest, aproximativ trei respondenţi din 10 se aşteaptă să cheltuiască pe concedii/vacanţe (34%), haine noi (34%) şi divertisment în afara casei (30%). Un sfert dintre respondenţii la nivel global planifică achiziţia de noi produse tehnologice (24%) şi plata datoriilor (25%). O cincime va cheltui pe îmbunătăţiri ale casei (21%) şi va investi în acţiuni (21%), iar unul din 10 oameni va economisi pentru pensionare (10%). La nivel global, 13% dintre respondenţi au spus că nu au bani lichizi de rezervă.

Sondajul global Nielsen, care include Indicele Încrederii Consumatorilor la nivel mondial, a fost iniţiat în 2005. Sondajul Global privind Încrederea Consumatorilor şi Intenţia de a Cheltui a fost realizat în perioada 10-28 noiembrie 2014 şi a adunat peste 30.000 de respondenţi cu acces la Internet din 60 de ţări din regiunile Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa şi America de Nord.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea