STUDIU. Care sunt principalele griji ale românilor: siguranţa locului de muncă, datoriile, starea sănătăţii

Încrederea consumatorului din România se află în continuare pe un trend ascendent, cu un scor de 77 în ultimul trimestru al anului trecut, de la 73 în precedentele două trimestre, însă temerile cu privire la siguranţa locului de muncă rămân la un nivel ridicat, arată un studiu referitor la încrederea consumatorului la nivel global, potrivit Agerpres.
Filip Stan
27 ian. 2015, 21:22
STUDIU. Care sunt principalele griji ale românilor: siguranţa locului de muncă, datoriile, starea sănătăţii

Potrivit sursei citate, principalele îngrijorări ale românilor sunt starea sănătăţii, siguranţa locului de muncă, datoriile şi creşterea valorii facturilor la utilităţi.

‘Starea sănătăţii şi datoriile sunt menţionate semnificativ mai mult în rândul românilor comparativ cu media europeană, ca principale îngrijorări. Temerile cu privire la siguranţa locului de muncă au rămas în continuare la un nivel ridicat (20% faţă de 19% în T3), cu mult peste nivelul de 9% din T2. Îngrijorările referitoare la economie au continuat să crească, ajungând la un nivel de 10% (faţă de 8% în T3 şi 7% în T2). La polul opus, temerile cu privire la izbucnirea unui război au scăzut semnificativ în T4 2014, la 4%, după un nivel stabil de 7% în T2 şi T3. Printre alte îngrijorări de natură economică, temerile cu privire la datorii au crescut la 13%, semnificativ mai mult faţă de T3 (9%)’, arată studiul realizat de compania Nielsen.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte indexul încrederii consumatorilor, România îşi păstrează ritmul bun de creştere, înregistrând un scor uşor peste media europeană şi semnificativ mai mare decât al celorlalte ţări din vecinătate, precizează sursa citată. De altfel, încrederea consumatorului în România a consemnat cel mai înalt scor de la începutul turbulenţelor financiare globale din 2008, în pofida unui mediu socio-politic naţional şi european în continuă schimbare.

Încrederea consumatorului pe plan mondial a scăzut două puncte în T4 2014 faţă de trimestrul precedent, dar, la nivelul întregului an, a urcat cu două puncte şi a încheiat anul 2014 cu un index de 96.

Încrederea consumatorului a scăzut, în T4 din 2014, cu un punct în America de Nord (106) şi Asia-Pacific (106), singurele regiuni care au înregistrat scoruri peste nivelul de bază de 100. Încrederea a scăzut, de asemenea, cu un punct în Orientul Mijlociu/Africa (95), cu trei puncte în America Latină (88) şi cu două puncte în Europa (76), faţă de trimestrul anterior.

În rândul celor mai mari economii ale lumii, încrederea consumatorului a scăzut cu două puncte în SUA (106), cu patru puncte în China (107) şi cu patru puncte în Japonia (73).

Peste jumătate dintre respondenţii la nivel global (53%) cred că s-au aflat în recesiune în al patrulea trimestru, o îmbunătăţire de un punct procentual faţă de trimestrul anterior şi o îmbunătăţire de patru puncte faţă de anul anterior (T4 2013). În total, 58% dintre pieţele măsurate la nivel global au raportat îmbunătăţiri ale sentimentului de recesiune, pe parcursul anului.

În zona euro, încrederea a scăzut în 20 din 32 de pieţe. ‘Numai Danemarca, cu un scor al încrederii consumatorului de 103, a manifestat optimism, iar Germania şi Elveţia au fost singurele două ţări în care jumătate din respondenţi (49% şi 56%, în mod respectiv) sunt optimişti cu privire la perspectivele locurilor de muncă, în următoarele 12 luni. Încrederea în Germania, cea mai mare economie din regiune, a crescut cu un punct de index la un scor de 98’, se precizează în comunicatul citat.

Cea mai mare creştere a indexului la nivel regional, în comparaţie cu al treilea trimestru, s-a înregistrat în Irlanda (+6 la 90) în timp ce, în sens contrar, indicele Rusiei a scăzut cu opt puncte la un scor de 79, după trei trimestre consecutive de creşteri.

Intenţiile de cheltuieli/economii discreţionare, la nivel global, ori au rămas constante ori au scăzut uşor în al patrulea trimestru: aproape jumătate (48%) planifică să economisească banii rămaşi rest, aproximativ trei respondenţi din 10 se aşteaptă să cheltuiască pe concedii/vacanţe (34%), haine noi (34%) şi divertisment în afara casei (30%). Un sfert dintre respondenţii la nivel global planifică achiziţia de noi produse tehnologice (24%) şi plata datoriilor (25%). O cincime va cheltui pe îmbunătăţiri ale casei (21%) şi va investi în acţiuni (21%), iar unul din 10 oameni va economisi pentru pensionare (10%). La nivel global, 13% dintre respondenţi au spus că nu au bani lichizi de rezervă.

Sondajul global Nielsen, care include Indicele Încrederii Consumatorilor la nivel mondial, a fost iniţiat în 2005. Sondajul Global privind Încrederea Consumatorilor şi Intenţia de a Cheltui a fost realizat în perioada 10-28 noiembrie 2014 şi a adunat peste 30.000 de respondenţi cu acces la Internet din 60 de ţări din regiunile Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa şi America de Nord.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor