STUDIU: Copiii sub cinci ani infectaţi cu COVID ar putea fi foarte contagioşi

Cantitatea de acid nucleic viral detectată în căile respiratorii ale copiilor sub cinci ani infectaţi cu coronavirus este de 10 până la 100 de ori mai mare decât cea din căile respiratorii ale copiilor cu vârsta mai mare sau a adulţilor, conform unui studiu american.

RomaniaTV.net
31 iul. 2020, 11:15
STUDIU: Copiii sub cinci ani infectaţi cu COVID ar putea fi foarte contagioşi

Prin urmare, cei mici ar putea fi surse importante de propagare a coronavirusului, conform studiului publicat în revista medicală JAMA Pediatrics, o ipoteză care merge împotriva discursului oficial actual.

Citeşte şi: Majoritatea pacienţilor vindecaţi de Covid-19 rămân cu probleme cardiovasculare. Ultimele studii arată că virusul afectează inima

O echipă de cercetători a efectuat în Chicago, în perioada 23 martie şi 27 aprilie, teste de depistare cu prelevări nazale de la 145 de pacienţi, care sufereau o formă uşoară sau moderată de infecţie cu coronavirus, la o săptămână de la apariţia primelor simptome.

Pacienții au fost împărțiți în trei grupe: 46 de copii sub cinci ani, 51 de copii cu vârste între 5 și 17 ani și 48 de adulți între 18 și 65 de ani. Echipa a observat prezenţa coronavirusului în cantităţi de „10 până la 100 de ori mai mari” decât restul în căile respiratorii ale micilor copii.

Cercetătorii au precizat faptul că un studiu de laborator a dovedit că, cu cât există mai multe material genetic al virusului, cu atât acesta din urmă este mai contagios. Rezultatele par să contrazică punctul de vedere al autorităţilor sanitare, conform căruia copiii nu transmit puternic virusul, în condițiile în care s-a stabilit deja că prezintă mult mai puține riscuri să dezvolte o formă severă a bolii.

„Drept urmare, copiii mici pot, potențial, să fie un factor important de contagiune cu SARS-CoV-2 în rândul populației”, arată cercetătorii.