STUDIU: Cum ne afectează telefonul creierul. De ce este greşit să îl ţinem pe birou sau pe masă chiar dacă nu îl folosim

Cum ne afeactează telefonul creierul. Acest obiect a devenit indispensabil în ultimii ani, iar unii sunt chiar dependenți și nu pot trăi fără el. Ei bine, omul de știință Adrian F. Ward, de la Universitatea din Texas, a descoperit cum simpla prezență ne afectează capacitatea de concentrare.

04 feb. 2023, 10:26
STUDIU: Cum ne afectează telefonul creierul. De ce este greşit să îl ţinem pe birou sau pe masă chiar dacă nu îl folosim
Cum ne afeactează telefonul creierul

Cum ne afeactează telefonul creierul. Scopul studiului a fost de a afla cât de bine pot oamenii să îndeplinească sarcini cognitive atunci când telefonul lor este în apropiere, dar nu este în uz. Cei 800 de participanți la studiu au fost rugați să finalizeze teste cu concentrare maximă care le-au testat capacitatea cognitivă și capacitatea creierului de a absorbi și procesa date.

Citește și: Coduri secrete pentru smartphone. Ce se întâmplă dacă tastezi „7594” pe telefonul mobil

Cum ne afeactează telefonul creierul

Oamenii au fost împărțiți în 3 grupuri. Un grup și-a ținut telefoanele mobile în apropiere. Acestea au fost puse cu fața în jos pe birou. Al doilea grup a ţinut telefonul mobil în buzunar sau în poșetă. Ceilalți au lăsat smartphone-ul în altă cameră. Subiecților testați li s-a cerut să efectueze testele cu concentrare deplină și să nu-și folosească telefoanele mobile în timpul testului.

Evaluarea testelor a arătat clar că persoanele care și-au lăsat smartphone-urile pe birou au obținut rezultate mai slabe. Cei care și-au ținut telefoanele în buzunare nu au avut rezultate nici mai bune, nici mai proaste decât celelalte două grupuri.

Deși aproape 80% dintre participanții la un chestionar au evaluat că prezența smartphone-ului lor nu le va afecta performanța, telefonul mobil a avut un impact asupra capacității lor de concentrare. Este interesant că subiecții testului au fost aparent distrași de telefoanele lor mobile, chiar dacă tonurile de mesaje și vibrațiile au fost oprite. Simpla prezență a dispozitivului a fost o distragere a atenției.

Procesul de gândire care este necesar, a nu te gândi la telefon, ia din resursele cognitive pentru sarcinile pe care ar trebui să le faci”, a spus Ward pentru The Atlantic. Deci data viitoare când aveți o sarcină sau o conversație importantă, asigurați-vă că aveți telefonul într-o altă cameră pentru cel mai bun rezultat posibil.