STUDIU În plină pandemie, un procent semnificativ de români folosesc săpunul doar o dată pe zi

Odată cu ieşirea din starea de urgenţă, mulţi români şi-au recăpătat încrederea că viaţa a revenit la normal. Potrivit unui sondaj comandat de Hygienium şi realizat de compania de consultanţă Frames, 56% dintre cei chestionaţi au declarat că au folosit produse dezinfectante de mai multe ori pe zi, în timp ce 32% au recunoscut că le-au folosit o singură dată pe zi.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 10:11
STUDIU În plină pandemie, un procent semnificativ de români folosesc săpunul doar o dată pe zi

După starea de urgenţă, românii au redevenit optimişti şi cred că vom scăpa de pandemia de coronavirus până la finele anului. 92% dintre ei au fost afectaţi într-un fel sau altul de această perioadă şi cred că cele mai eficiente măsuri antivirus sunt reprezentate de folosirea măştii de protecţie şi a gelurilor dezinfectante”, arată sondajul de opinie.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 iunie – 2 iulie, pe un esantion de peste 2.500 de persoane. 92% dintre respondenţi au declarat că au fost foarte afectaţi de pandemie, mai cu seamă de restricţiile impuse de autorităţi, 6% nu au fost afectaţi, iar 2% nu au răspuns.

Referitor la metodele de protecţie împotriva coronavirusului la care au apelat de la izbucnirea pandemiei, cei mai mulţi dintre ce chestionaţi au spus că au folosit masca. 47% dintre respondenţi consideră purtarea măştii cea mai eficientă măsură împotriva coronavirusului COVID-19.

Citeşte şi Soluţie de criză găsită de viticultorii francezii. Transformă vinul nevândut în gel de mâini şi dezinfectant

De asemenea, un procent semnificativ dintre cei chestionaţi au apelat la produsele dezinfectante mai mult decât înainte, 39% dintre ei având convingerea că folosirea gelurilor dezinfectante ţine virusul la distanţă.

Pe lângă folosirea măştii şi a dezinfectanţilor, 9% dintre cei chestionaţi sunt de părere că este foarte importantă asigurarea unei igiene corespunzătoare, iar 5% au menţionat distanţarea socială drept o barieră importantă în prevenirea răspândirii virusului.

Dincolo de informaţiile alarmante prezentate în spaţiul public, românii sunt, în general, optimişti în privinţa evoluţiei pandemiei. Dovadă că cei mai mulţi (67%) par a fi foarte convinşi că vom scăpa de coronavirus până la sfârşitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre cei chestionaţi cred că pandemia va dura mai mult timp. 61% dintre respondenţii chestionarului realizat de Frames, la comanda Hygienium, consideră că sfârşitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% consideră că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluţie, iar 12% estimează că tehnologia şi măsurile de siguranţă şi securitate vor fi decisive în acest demers”, arată studiul.

Referitor la folosirea dezinfectanţilor de tipul gelurilor, spray-urilor, 56% dintre respondenţi au declarat că au folosit produse dezinfectante de mai multe ori pe zi, iar 32% o singură dată pe zi. 10% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au folosit ocazional astfel de produse, nu în fiecare zi, iar 2% dintre respondenţi nu le-au folosit vreodată. 48% dintre respondenţi au folosit astfel de produse la cumpărături sau în alte zone de activităţi sociale, 28% la serviciu şi 21% acasă.

Citeşte şi Tragedie provocată de dezinfectantul de mâini. Trei persoane au murit şi una a orbit

53% dintre cei chestionaţi au declarat că şi-au achiziţionat produsele dezinfectante de la supermarket/hipermarket/magazine mari, 21% de pe internet, 17% din farmacii şi 9% din magazinul de proximitate.

În alegerea produselor dezinfectante, 39% dintre respondenţi au ţinut cont de brand. 58% dintre cei chestionaţi consideră că nu există multe informaţii despre compoziţia dezinfectanţilor, iar 72% consideră că există prea puţine produse dezinfectante pe piaţă.

Întrebaţi cât de informaţi sunt despre compoziţia materialelor dezinfectante, 23% au declarat că îi interesează în primul rând efectul, nu compoziţia, iar 19% au afirmat că deţin deja informaţiile esenţiale.

23% dintre cei chestionaţi aleg produsele de protecţie sanitară în funcţie de preţ, 21% se uită la specificaţiile produsului, 11% aleg în funcţie de disponibilitatea produselor, iar 6% din alt motiv.

Referitor la calitatea produselor dezinfectante, 52% dintre cei chestionaţi au spus că sunt mulţumiţi, iar 43% au reclamat calitatea neconformă a multor produse de pe piaţă.