STUDIU Infecţia cu noul coronavirus poate cauza leziuni cerebrale grave. Cum se manifestă inflamaţia ADEM

Oamenii de ştiinţă au identificat o afecțiune inflamatorie rară și uneori fatală, care se poate dezvolta ca o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus. Este vorba despre o tulburare neurologică numită ADEM, identificată la unii pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care nu prezentau simptome respiratorii severe, această tulburare fiind prima și principala cauză legată de coronavirus, informează medicalxpress.com.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 11:20
STUDIU Infecţia cu noul coronavirus poate cauza leziuni cerebrale grave. Cum se manifestă inflamaţia ADEM

Cercetătorii de la University College London (UCL) atrag atenţia asupra unor posibile leziuni cerebrale asociate cu noul coronavirus. În urma studiilor, a reieşit că infecţia cu noul coronavirus poate cauza unele complicaţii neurologice grave, care includ inflamaţii, psihoze şi delir.

Studiul descrie cazul a 43 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus care au suferit fie disfuncţii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor, fie leziuni cerebrale mult mai grave.

Michael Zandi, conducătorul studiului, nu exclude „o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei – probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii ’20 şi ’30 după pandemia de gripă din 1918″.

Citeşte şi Nelu Tătaru, după RECORDUL de cazuri noi în România: Vom propune carantinarea anumitor zone!

Cercetarea identifică 10 cazuri de encefalopatii tranzitorii cu delir, ceea ce corespunde cu alte studii care au găsit aceleaşi dovezi; 12 cazuri de inflamație a creierului, opt cazuri de accidente vasculare cerebrale și alte opt cu leziuni nervoase, în principal sindromul Guillain-Barré.

Oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă în mod obişnuit au un pacient cu ADEM pe lună la clinica lor specializată din Londra, acest număr a crescut la cel puţin unul pe săptămână pe durata efectuării studiului.

Adrian Owen, neurolog la Western University din Canada, este de părere că dovezile care apar subliniază necesitatea efectuării unor studii mai ample şi a colectării acestor informaţii la nivel global pentru a se putea evalua frecvenţa acestor complicaţii.

„Îngrijorarea mea este că acum avem milioane de oameni cu COVID-19. Şi dacă într-un an avem 10 milioane vindecaţi, iar acei oameni rămân cu deficienţe cognitive, acest lucru le va afecta capacitatea de a munci şi de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi”, a atras atenţia Owen.