STUDIU ÎNGRIJORĂTOR: Căldura extremă şi incendiile de pădure vor deveni mai frecvente în Australia

Australia va cunoaşte o creştere a numărului de zile cu căldură extremă şi o prelungire a sezonului de incendii de arbuşti pe măsură ce gazele cu efect de seră duc la o creştere a temperaturilor, avertizează un studiu ştiinţific dat publicităţii marţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 10:24
STUDIU ÎNGRIJORĂTOR: Căldura extremă şi incendiile de pădure vor deveni mai frecvente în Australia

Temperatura medie în Australia este cu aproape un grad mai mare decât media înregistrată în urmă cu un secol, potrivit studiului întreprins în comun de Organizaţia pentru cercetări ştiinţifice şi industriale din Commonwealth şi Biroul de meteorologie.

Şapte din cei zece ani cei mai călduroşi au fost înregistraţi din 1998, în timp ce în cursul ultimilor cincisprezece ani frecvenţa lunilor extrem de calde a crescut de cinci ori.

Anul 2013 a fost cel mai cald din Australia de când au început statisticile meteorologice, în 1910.

Megan Clark, directoarea CSIRO, principalul organism de cercetări ştiinţifice din Australia, a subliniat că s-a reîncălzit climatul în toate statele imensei ţări şi în întregul sezon.

”Australia are unul dintre cele mai variabile climate din lume. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, continuăm să constatăm o creştere a temperaturilor, o încălzire a oceanelor, schimbări în pluviometrie şi o creştere a nivelului mării’‘, a declarat dna Clark, precizând că temperatura la suprafaţa oceanului a crescut cu 0,9 grade din 1900 şi concentraţia gazelor cu efect de seră continuă.

În funcţie de impactul emisiilor de gaze cu efect de seră, temperaturile pe insula-continent ar putea creşte cu 1-2,5 grade până în 2070, în raport cu media înregistrată între 1980 şi 1999.

Vara australiană (decembrie-februarie) este marcată în fiecare an de incendii violente de arbuşti care distrug pământul şi deseori locuinţe.

Se estimează că fenomenul va lua amploare, potrivit studiului, publicat din doi în doi ani. ”O creştere a numărului de zile cu căldură extremă se aşteaptă pentru sudul şi estul Australiei, cu o prelungire a sezonului incendiilor în acele regiuni”, se spune în studiul menţionat.

În opinia lui Jim Salinger, climatolog de la Universitatea din Auckland, creşterea temperaturilor în Australia ar putea încuraja o parte din populaţie să se instaleze în Noua Zeelandă, care beneficiază de un climat mai rece.

”Cu astfel de tendinţe, prevăd o inversare a fluxurilor migraţiei peste Marea Tasmaniei, cu un număr crescând de australieni instalându-se în Noua Zeelandă”, a afirmat Salinger.

Fluxurile migratorii au loc în prezent dinspre Noua Zeelandă către Australia, care are o creştere economică puternică.