STUDIU La cât timp după infectarea cu coronavirus îşi recuperează pacienţii simţul mirosului

Persoanele care au trecut prin infecţia cu coronavirus îşi pot recupera complet simţul mirosului la câteva luni de la vindecare, arată un studiu francez de dată recentă, potrivit DPA.

25 iun. 2021, 12:40
STUDIU La cât timp după infectarea cu coronavirus îşi recuperează pacienţii simţul mirosului

Pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale infecţiei cu coronavirus. Un procent însemnat dintre cei vindecaţi nu îşi recuperează mirosul imediat după negativare. Potrivit unui studiu recent al specialiștilor de la Hopitaux Universitaires Strasbourg și publicat în jurnalul medical Jama Open Network, 49 dintre cei 51 de subiecţi testaţi şi-au recăpătat complet mirosul în termen de opt luni, însă la două persoane acesta era încă afectat după un an de la vindecare.

Citeste si Efect advers grav! Ce avertisment va apărea pe prospectul vaccinurilor Pfizer şi Moderna după ce s-au vaccinat milioane de oameni

Toţi participanţii la studiu au avut o pierdere iniţială a mirosului de peste şapte zile. Apoi, timp de un an, la intervale de patru luni, pacienții au trebuit să răspundă întrebărilor dintr-un sondaj, iar funcția olfactivă a fost evaluată prin teste psihofizice. Echipa de cercetare a constatat că mirosul a revenit pe deplin la aproximativ 84% dintre participanţii la studiu după doar patru luni şi la 96% după 12 luni.

Cercetătorii au descris acest prognostic drept unul excelent. Datele colectate au fost analizate în perioada iunie 2020 – martie 2021.

Citeste si Un parazit se răspândeşte de la câini la oameni. Boala seamănă cu cancerul