Studiu: Muzica modernă creşte în volum sonor, dar pierde în originalitate

Nivelul sonor al înregistrărilor muzicale moderne a fost în continuă creştere în ultimii 50 de ani, potrivit unui studiu apărut joi în revista Scientific Reports, care indică şi o omogenizare progresivă.

RomaniaTV.net
29 iul. 2012, 12:36
Studiu: Muzica modernă creşte în volum sonor, dar pierde în originalitate

Analiza realizată pe calculator de Joan Serra din Consiliul naţional de cercetări spaniol a vizat aproape o jumătate de milion de cântece înregistrate între 1955 şi 2010, plecând de la o bază de date numită ‘Million Song Datatest’, relatează AFP. Ea a inclus o mare diversitate de genuri muzicale (rock, pop, hip-hop, metal şi electronică), scrie Agerpres.

„Am arătat că nivelul sonor global al înregistrărilor muzicale a crescut constant de-a lungul anilor”, a afirmat Joan Serra într-un schimb de e-mailuri cu AFP, confirmând ceea ce simt mulţi părinţi. Cercetătorii precizează că analiza a vizat valoarea intrinsecă a volumului înregistrărilor şi nu volumul de ascultare.

Ei au mai constatat că diversitatea acordurilor şi a melodiilor „a scăzut constant în ultimii 50 de ani”. Studiul mai indică şi o sărăcire a „paletei de timbre muzicale”, lucru care conferă, potrivit muzicienilor, culoarea unui cântec.

Din observaţiile făcute în cadrul studiului, Joan Serra obţine o „reţetă” pentru modernizarea unui cântec vechi: folosirea celor mai frecvente schimbări de acorduri, a evoluţiei instrumentelor şi înregistrarea la un nivel sonor mai puternic.