SONDAJ. Românii, printre ultimii din lume dispuşi să se vaccineze pentru COVID

Conform unui sondaj, șase români din zece s-ar vaccina împotriva coronavirusul, dacă vaccinul ar fi disponibil. Procentul plasează România printre ultimele țări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state. Românii se tem atât de posibila ineficiență a vaccinului, cât și de posibilele efecte adverse.  

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 11:17
SONDAJ. Românii, printre ultimii din lume dispuşi să se vaccineze pentru COVID

Chestionarul a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulți din 28 de țări, conform comunicatului Ipsos. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulți s-ar vaccina împotriva COVID, dacă acesta ar fi disponibil. Cel mai mare procentaj de acceptare a vaccinului este în China, mai exact 97%.

Citește și: Un medic de la Spitalul Colentina rupe tăcerea. Medicamentul banal cu care a scăpat de COVID-19

După China, urmează Brazilia cu 88% favorabilitate pentru vaccin și India cu 87%. India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri. În topul țărilor apare și Australia cu 88%.

România se află la polul opus, cu un procent de 57%. Doar trei state se află sub România, mai exact Ungaria, Polonia și Rusia.

Ce părere au românii despre vaccinul COVID

Românii au păreri diferite în ceea ce privește vaccinul COVID. În procente, 57% sunt deschise către vaccinare, în timp ce 43% nu sunt. Bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), față de femei (49%).

Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

Citește și: Vaccinul antigripal. Când trebuie să te vaccinezi împotriva virusului care face infecţii respiratorii grave. Aşa capeţi imunitate

Atât în România, cât și în toate țările în care studiul a fost realizat, principalul motiv anti-vaccinare este teama de reacții adverse, menționată de 56% dintre respondenți și de 66 dintre români. România se află în topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%).

Al doilea argument este neîncrederea în eficiența vaccinului, menționată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Românii care nu vor să se vaccineze au menționat în proporție de 33% că nu au încredere în eficiența vaccinului.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din următoarele țări: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.