STUDIU: Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu virusul ZIKA într-un test de laborator

O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potențialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puțin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenția Xinhua.
Romania TV
19 iul. 2016, 13:35
STUDIU: Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu virusul ZIKA într-un test de laborator

Antibioticul, numit Duramycin, este capabil să blocheze replicarea virusului în celulele despre care se consideră că îl transmit pe două căi: un traseu placentar în primul trimestru de sarcină, precum și un traseu de-a lungul sacului amniotic, posibil doar în al doilea trimestru de sarcină.

Cercetătorii, de la University of California, din San Francisco (UC San Francisco) și de la University of California din Berkeley (UC Berkeley), au prezentat în revista ‘Cell Host & Microbe’ constatările lor despre posibilele căi de infectare cu virusul Zika și rezultatele testelor de laborator cu privire la efectele antibioticelor de generație mai veche asupra țesutului uman.

Coautorul studiului, Eva Harris, profesor de boli infecțioase și vaccinologie la School of Public Health din cadrul UC Berkeley, a declarat că cercetarea efectuată arată că Duramycin blochează eficient infecția a numeroase tipuri de celule placentare și păstrează intact în primul trimestru de sarcină țesutul placentar uman venit în contact cu tulpini ale virusului Zika, izolate recent de la cazuri din actuala epidemie din America Latină.

Virusul Zika, răspândit de țânțari și legat de o malformație congenitală numită microcefalie, precum și de sindromul Guillain-Barre la adulți, s-a manifestat de-a lungul Americii Centrale și de Sud și se îndreaptă spre sudul Statelor Unite. Microcefalia, cauzată probabil de trecerea infecției cu Zika de la mamă la fătul aflat în creștere în primele două trimestre de sarcină, se caracterizează prin nașterea unor copii cu craniul nedezvoltat și cu leziuni grave ale creierului.

„Foarte puțini viruși ajung la făt în timpul sarcinii și provoacă malformații congenitale”, a declarat Lenore Pereira, virusolog și profesor de biologie celulară și a țesuturilor la UCSF School of Dentistry. „Înțelegerea modului în care unii viruși sunt capabili să facă acest lucru este o întrebare foarte importantă și poate fi esențială pentru conceperea modurilor de protejare a fătului atunci când mama este infectată”, a declarat specialista.

Examinând virusul Zika în celule izolate și în fragmente de țesut viu plasate într-un mediu de cultură, cercetătorii au descoperit că infectează diferite tipuri de celule placentare, inclusiv tipuri de celule din placenta și din afara placentei, în membranele fetale și că celulele epiteliale ale membranei amniotice care înconjoară fetusul sunt în mod special sensibile la infecția cu virus.

„Acest lucru sugerează că aceste celule joacă un rol important în medierea transmisiei la făt și susține ipoteza că transmisia ar putea să apară în aceste membrane, independent de placentă, în special în perioada de mijloc și de sfârșit a sarcinii”, a spus Pereira. „Cele mai grave malformații congenitale asociate infecției cu Zika — cum ar fi microcefalia — par să apară atunci când o femeie este infectată în primul și în al doilea trimestru de sarcină”, a precizat specialista.

Cu toate acestea, cercetătorul a remarcat că „pot exista o serie de malfomații mai mici, dar grave care apar atunci când o femeie este infectată mai târziu în timpul sarcinii”.

Duramycin este un antibiotic produs de bacterii care luptă împotriva altor bacterii. Acest medicament este frecvent utilizat la animale și este folosit în studiile clinice pentru persoanele cu fibroza chistică, potrivit unui comunicat de presă difuzat de UC Berkeley.

Studii recente au dovedit că Duramycin este eficient în cazul culturilor celulare experimentale, împotriva Dengue și a virusului West Nile, care sunt flaviviruși, cum este și Zika, dar și în cazul filovirușilor, cum este Ebola.

Studiul „indică faptul că Duramycin sau medicamente similare ar putea reduce în mod eficient sau preveni transmiterea virusului Zika de la mamă la făt prin ambele căi potențiale, prevenind malformațiile congenitale asociate”, a mai spus Pereira, citată de agenția Xinhua.

Citeşte şi VIRUSUL ZIKA. Un nou caz din SUA suscită alerta privind transmiterea virusului pe cale nesexuală

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Demolarea fără autorizaţie, în 2025. Când răspunzi penal, amenzile sunt de 100.000 de lei
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul ascuns din trecutul Elenei Ceaușescu. Martori au fost mai mulți bărbați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ponta a găsit ”sursa” care i-a dat pozele Elenei Lasconi: ”Am vorbit cu foștii mei colegi din PSD”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață