STUDIU: Un antibiotic comun poate preveni sau trata tulburarea de stres post-traumatic

Un antibiotic comun numit doxiciclină poate întrerupe formarea gândurilor negative și a temerilor și s-ar putea dovedi util în tratarea sau prevenirea tulburării de stres post-traumatic (PTSD), conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici și elvețieni, informează Reuters.
Alina Costache
05 apr. 2017, 17:43
STUDIU: Un antibiotic comun poate preveni sau trata tulburarea de stres post-traumatic

În urma unei cercetări special concepute, în care au fost implicați 76 de voluntari sănătoși cărora li s-a administrat fie acest medicament, fie un placebo, s-a observat că persoanele care au primit doxiciclină au manifestat o scădere cu 60% a simtomelor în comparație cu grupul de control.

Oamenii de știință susțin că antibioticul are acest efect deoarece blochează anumite proteine din afara celulelor sistemului nervos, numite enzime matrice, de care creierul nostru are nevoie pentru a forma amintiri. ”Am demonstrat un principiu esențial pentru o strategie complet nouă pentru tratamentul PTSD”, a declarat Dominik Bach, profesor în cadrul University College London și la Universitatea din Zurich, care a condus echipa de cercetători.

În timpul studiului, voluntarii au primit doxiciclină sau un placebo și au fost așezați în fața unui computer. Pe ecran apărea fie culoarea albastră, fie roșie, iar una dintre ele era asociată cu o posibilitate de 50% de a fi administrat un șoc electric dureros. După 160 de apariții a culorilor pe ecran, subiecții au învățat să asocieze culoarea ”rea” cu șocul administrat. O săptămână mai târziu, fără a primi însă un medicament, voluntarii au repetat experimentul. De data aceasta, nu au fost folosite șocuri electrice, ci un sunet puternic după fiecare culoare. Răspunsurile manifestate prin teamă au fost măsurate prin monitorizarea clipirii, acesta fiind un răspuns instinctiv la amenințările bruște.

Deși răspunsul prin frică a fost cu 60% mai mic la cei cărora li s-a administrat doxiciclină în timpul primei sesiuni a studiului, oamenii de știință au constatat că alte procese cognitive — inclusiv memoria senzorială și atenția — nu au fost afectate. ”Când ne referim la reducerea amintirii fricii, nu ne referim ștergerea amintirii a ceea ce s-a întâmplat”, a precizat Bach într-o declarație despre descoperirea făcută. Acesta a explicat că participanții nu uită că au primit un șoc atunci când ecranul era roșu, ci ”uită să se sperie în mod instinctiv data viitoare când văd ecranul roșu”.

”Deprinderea fricii față de amenințări este o abilitate importantă… care ne ajută să evităm pericolele. (Însă) supraestimarea amenințării poate cauza o suferință și un stres uimitor în cazul tulburărilor anxioase precum PTSD”, a mai spus Bach.

PTSD este cauzat de o memorie a fricii hiperactivă și include o varietate largă de simptome psihologice ce pot surveni unui eveniment traumatic.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 11 mai 2025. Berbecul vrea să se relaxeze. Bani pentru Capricorn
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Bancnotele care te ruinează. Băncile nu le mai primesc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești