SUA: Carantina adânceşte criza transplantului de organe. Mai puţine accidente rutiere, mai puţini donatori de organe

În SUA, carantina adânceşte criza transplanturilor de organe. Este trista realitate cu care se confruntă cei care au nevoie de un organ nou, scrie khn.org.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 18:57
SUA: Carantina adânceşte criza transplantului de organe. Mai puţine accidente rutiere, mai puţini donatori de organe

În a doua zi de carantină, Nohemi Jimenez, o tânără de 30 de ani din statul californian San Francisco s-a urcat în mașină pentru a merge la spital unde avea programarea obişnuită la dializă. Şoselele pustii au întristat-o. Traficul extrem de redus nu însemna altceva decât mai puţine accidente rutiere. Iar într-o ţară ai căror cetăţeni au cultura donării de organe, mai puţine accidente înseamnă, de fapt, mai puţine organe disponibile, deci şanse la viaţă mai mici pentru cei care au nevoie de transplanturi. Iar Nohemi avea mare nevoie de un rinichi.

O, Dumnezeule. Nimeni nu va muri. Nu voi primi un rinichi”, gândea Jimenez în timp ce se îndrepta spre spital. 

La 20 de ani, femeia aflase că va deveni mămică. Şi odată cu această veste venise şi aceea că singurul rinichi cu care se născuse nu mai funcţiona în parametri optimi. La 29 de ani, medicii i-au spus că are nevoie de unul nou. Femeia mărturiseşte că a experimentat o senzaţie foarte ciudată: aceea că aşteaptă să moară cineva pentru ca ea să poată trăi: „Te gândeşti continuu la asta. Pur şi simplu, gândul ăsta nu-i dă pace„.

Citeşte şi Urmaşul lui Dalai Lama, deţinut politic de la şase ani, a fost găsit. Are 25 de ani şi o diplomă universitară

În SUA, decesele provenite din accidentele rutiere sunt cea mai importantă sursă de organe pentru transplant, reprezentând 33% din totalul donărilor de organe. Însă, de când epidemia de coronavirus i-a forţat pe americani să rămână în case, numărul accidentelor rutiere a scăzut simţitor. Accidentele şi decesele provocate de accidente au scăzut la jumătate în primele trei săptămâni de carantină. Decesele cauzate de consumul de droguri au scăzut cu 80% în California, conform celor mai recente statistici realizate în acest stat american.

În perioada 8 martie – 11 aprilie, numărul donatorilor de organe care au murit în accidente rutiere a scăzut cu 23% la nivel național, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul donatorilor care au murit în toate celelalte tipuri de accidente au scăzut cu 21%, conform aceloraşi statistici.

Medicii au mai constatat şi o scădere a vizitelor la Urgenţe în general, nu doar în cazul accidentelor. Acest lucru contribuie, de asemenea, la limitarea furnizării de organe.

Unde sunt toţi pacienţii cu atacuri de cord? Unde sunt cei cu atacuri cerebrale?”, se întreabă George Rutherford, profesor și medic de boli infecțioase la Universitatea din California-San Francisco. „Oare pacienții aceștia stau departe de Urgenţe de frică să nu se infecteze cu COVID?„, continuă Rutherford.

Citeşte şi Nancy Pelosi spune că Donald Trump suferă de obezitate morbidă. El îl sfătuieşte pe preşedinte să renunţe la hidroxiclorochină

Accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord sunt a doua și a treia sursă comună de donări de organe, reprezentând 27%, respectiv 20% din organe.

Atunci când oamenii mor în urma unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord acasă, şi nu la spital, organele lor nu pot fi folosite pentru transplant din cauza volumului mare de sânge pierdut. Pentru ca organele să fie viabile, pacienţii trebuie să fi fost conectaţi la un ventilator, astfel încât sângele să continue să fie pompat către inimă, plămâni, ficat și rinichi.