SUA nu au nevoie să-și mărească arsenalul nuclear pentru a descuraja Rusia și China, susține consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan

Statele Unite nu consideră că trebuie să mărească dimensiunea propriului arsenal nuclear pentru a descuraja forţele combinate ale Rusiei, Chinei şi ale altor rivali, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

02 iun. 2023, 21:12
SUA nu au nevoie să-și mărească arsenalul nuclear pentru a descuraja Rusia și China, susține consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan

Sullivan a mai spus că Statele Unite vor respecta limitele pentru arme nucleare stabilite în tratatul New START până la expirarea acestuia în 2026, dacă Rusia va face acelaşi lucru.

Consilierul a făcut aceste remarci într-un discurs prin care a încercat să convingă Moscova şi Beijingul să participe la discuţii privind controlul armelor.

„Statele Unite nu au nevoie să îşi mărească forţele nucleare pentru a depăşi numărul total combinat al competitorilor noştri, ca să-i descurajeze cu succes”, a declarat Sullivan în faţa Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, cel mai vechi grup din SUA de susţinere a controlului armelor.

În februarie, liderul rus Vladimir Putin a declarat că Moscova îşi suspendă participarea la New START, ultimul pact rămas în vigoare care limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei.

Citește și: Viktor Orban, atac la adresa șefilor UE. Premierul maghiar susține că Bruxellesul suferă de „ungarofobie”: „Suntem afundați într-un război!”

„În timp ce susţine că suspendă New START, Rusia s-a angajat, de asemenea, în mod public să respecte limitele centrale ale tratatului, indicând o potenţială dorinţă de a continua să limiteze forţele nucleare strategice până în 2026. Suntem de acord”, a declarat Sullivan.

„Nu este în interesul niciuneia dintre ţările noastre să se lanseze într-o competiţie deschisă pe termen nelimitat în domeniul forţelor strategice şi suntem pregătiţi să respectăm limitele principale atât timp cât şi Rusia o face”, a mai spus el.

„Decât să aşteptăm să se rezolve toate diferendele noastre bilaterale, Statele Unite sunt gata să se implice acum împreună cu Rusia pentru a gestiona riscurile nucleare şi pentru a dezvolta un cadru de control al armelor după 2026”, a punctat Sullivan.

Citește și: Klaus Iohannis bate în retragere în cazul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova: „Militar, nu putem să intervenim”