SUA scot China de pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară

Departamentul Trezoreriei din SUA a anunțat că a eliminat China de pe lista țărilor acuzate de manipulare valutară, informează apnews.com. Decizia are loc cu numai câteva înainte ca Washingtonul și Beijingul să semneze un acord comercial inițial.

RomaniaTV.net
14 ian. 2020, 08:06
SUA scot China de pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară

În luna august, Administraţia SUA a stabilit că Beijingul manipulează valoarea monedei sale naţionale (yuan). Era pentru prima dată după anul 1994 când Washingtonul aplica această etichetă Chinei. „China și-a asumat angajamente executorii de a se abține de la devalorizare concurențială, promovând în același timp transparență și responsabilitate”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, printr-un comunicat  de presă de luni.

După aproape doi ani de tensiuni în plan comercial, China și SUA ar urma să semneze miercuri un acord comercial inițial.

După ce China a fost eliminată de pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară, lista Washingtonului nu mai cuprinde nici o ţară. Preşedintele american Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană în mai multe rânduri că sunt implicate într-un „joc major de manipulare monetară” pentru a concura cu Statele Unite. El a precizat adăugând că Washingtonul ar trebui să facă acelaşi lucru.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, care finanțează datoria federală, să renunţe la investiţiile în SUA din cauza deprecierii monedei americane, întrucât acest lucru le-ar diminua profiturile.

Citeşte şi: Războiul comercial dintre SUA şi China aproape de sfârşit. Prima fază a acordului comercial se semnează pe 15 ianuarie