SUA şi Comisia Europeană, reacţii la revocarea şefei DNA: România să menţină lupta împotriva corupţiei

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti face apel la România să "menţină şi să sprijine puternicele sale instituţii de luptă împotriva corupţiei". Şi Comisia Europeană condiţionează evaluările din mecanismul MCV de menţinerea rezultatelor în lupta anticorupţie.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 12:54
SUA şi Comisia Europeană, reacţii la revocarea şefei DNA: România să menţină lupta împotriva corupţiei

„Ambasada SUA îşi reafirmă angajamentul îndelungat de a sprijini lupta României împotriva corupţiei. România este model regional în privinţa luptei împotriva corupţiei. Facem apel la România să menţină şi să sprijine puternicele sale instituţii de luptă împotriva corupţiei”, punctează Ambasada SUA.

Comisia Europeană ar putea să-şi reconsidere evaluările asupra justiţiei din România dacă rezultatele DNA în lupta anticorupţie slăbesc, ca urmare a revocării Laurei Kovesi, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, pentru Hotnews.ro.

După cum știți, am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este nucleul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție. Comisia a precizat în rapoartele MCV succesive că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi: Mandatul meu la DNA încetează de astăzi. Propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege