Summit G20 în Mexic: Liderii financiari discută despre criza din zona euro şi resursele FMI

Mexico City găzduieşte în acest weekend summit-ul miniştrilor Finanţelor şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20, pentru o nouă rundă de discuţii pe marginea crizei datoriilor de stat din zona euro, care se vor concentra probabil pe resursele FMI.
Romania TV
24 feb. 2012, 09:07
Summit G20 în Mexic: Liderii financiari discută despre criza din zona euro şi resursele FMI

Oficialii americani, chinezi şi japonezi vor cere probabil încă odată liderilor zonei euro să angajeze mai multe resurse proprii în soluţionarea crizei datoriilor de stat înainte de a cere ajutor din afară, transmite Bloomberg.

Pe de altă parte, oficialii europeni vor face presiuni pentru a determina celelalte state G20 să suplimenteze contribuţiile la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta la rezolvarea crizei.

Administraţia Obama îşi va păstra probabil poziţia recentă, solicitând zonei euro să-şi consolideze mecanismele de siguranţă pentru a împiedica deraierea datoriilor ţărilor din sudul regiunii, precum Italia şi Portugalia, către o direcţie nesustenabilă.

Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 – cele mai mari economii ale lumii – se întâlnesc în Mexic la patru zile după ce Uniunea Europeană a aprobat al doilea pachet de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, în timp ce FMI avertizează că incertitudinile privind sustenabilitatea datoriilor de stat ar putea provoca o nouă rundă de recesiune mondială.

În timp ce China, Japonia, Brazilia şi Mexic – statul care deţine preşedinţia rotativă a G20 – au sugerat că sunt dispuse să ajute zona euro, SUA încă nu dă semne că ar vrea să contribuie.

„Europa va fi, implicit, principala temă politică de conversaţie, prin prisma a ce va fi nevoie pentru a creşte contribuţiile la FMI. Europenii şi-au dat seama cu claritate că trebuie să acţioneze primii”, comentează Jacob Kirkegaard, cercetător la Peterson Institute for International Economics din Washington, într-un interviu pentru Bloomberg.

În contextul scăderii cererii din partea celor 500 de milioane de consumatori din UE, marii exportatori asiatici China şi Japonia au dat semnale că sunt pregătite să participe la rezolvarea crizei din zona euro.

Ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat luni la Beijing că singura condiţie este ca UE să creeze un mecanism de protecţie mai solid.

Ziarul nipon Asahi a scris joi că Japonia ia în calcul suplimentarea contribuţiei la FMI cu 50 miliarde de dolari pentru a sprijini statele cu probleme din zona euro.

Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internaţionale, Lael Brainard, a declarat recent în Congres că administraţia nu doreşte suplimentarea fondurilor disponibile FMI.

Secretarul pentru relaţii cu presa al Casei Albe, Jay Carney, a declarat marţi la Washington că SUA vrea „măsuri suplimentare” din partea Europei pentru consolidarea mecanismelor de siguranţă.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, fost ministru de finanţe al Franţei în perioada de început a crizei datoriilor de stat, vrea suplimentarea resurselor Fondului cu 500 miliarde de dolari.

Cele 17 state din zona euro au promis că vor acorda contribuţii suplimentare de aproximativ 200 miliarde euro.

Liderii europeni se vor reuni la începutul lunii martie la Bruxelles pentru a discuta despre condiţiile de funcţionare ale noului Mecanism European de Stabilitate, fondul permanent de 500 miliarde euro care ar trebui inaugurat în iulie, cu un an mai devreme decât se planificase iniţial. Mecanismul are rolul de a ajuta statele membre UE care au probleme cu plata datoriilor de stat.

Deşi unii oficiali europeni şi Banca Centrală Europeană par să încline către combinarea Mecanismului cu actualul Fond European de Stabilitate Financiară pentru a crea o „plasă de siguranţă” de 750 miliarde euro pentru zona euro, Germania, principalul finanţator al programelor de finanţare externă şi cea mai influentă voce din UE, nu a dar încă niciun semnal în acest sens şi continuă să ceară implicarea mai hotărâtă a FMI în rezolvarea crizei.

Chiar şi după aprobarea celui de-al doilea pachet de finanţare externă pentru Grecia, însoţit de o schemă de conversie de obligaţiuni menită să reducă semnificativ datoria ţării, pieţele consideră că Grecia are şanse 94% să intre în default (incapacitate de plată), potrivit cotaţiilor credit-default swap comunicate miercuri de CMA. Tot miercuri, Fitch a coborât ratingul de credit al Greciei cu două trepte, de la C la CCC, avertizând că intrarea în default este „foarte probabilă în viitorul apropiat”.

Pe lângă criza din zona euro, oficialii finanţişti din statele G20 vor discuta probabil despre succesorul lui Robert Zoellick la preşedinţia Băncii Mondiale. Zoellick a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să se retragă în iunie, odată ce mandatul său de cinci ani va ajunge la final.

Banca Mondială vrea să selecteze un succesor înainte de reuniunile de primăvară care vor începe pe 20 aprilie la Washington şi acceptă nominalizări până pe 23 martie.

Poziţia este ocupată în mod tradiţional de un american, în conformitate cu o înţelegere neoficială care prevede de asemenea că şefia FMI ar trebui să fie ocupată de un european.

Washingtonul a anunţat că îşi va prezenta candidatul în următoarele săptămâni, în timp ce oficiali din Brazilia şi China fac presiuni pentru derularea unei proceduri de selecţie care să dea şanse unor candidaţi non-americani.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”