Summit UE. Şanse mici de încheiere a unui acord cu Turcia. Îngrijorările lui Tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat "mai mult prudent decât optimist" în ceea ce privește șansele de încheiere a unui acord cu Turcia pentru stoparea fluxului de migrație spre Europa, vorbind despre negocierile "dificile" ce stau în fața liderilor europeni care se reunesc joi la Bruxelles în încercarea de a aproba controversatul plan convenit de principiu cu Ankara, dar ai cărui termeni provoacă rezerve puternice, în special din partea Ciprului.

RomaniaTV.net
17 mart. 2016, 13:18
Summit UE. Şanse mici de încheiere a unui acord cu Turcia. Îngrijorările lui Tusk

Donald Tusk s-a declarat „de un optimist prudent – dar, sincer vorbind, mai mult prudent decât optimist” în ce privește încheierea unui acord cu Turcia. „Ne îndreptăm spre discuții dificile”, a arătat preşedintele Consiliului European.

Tusk a subliniat trei principii-cheie pe care un viitor acord va trebui să le respecte: „să fie acceptabil pentru toate cele 28 de state membre, oricât de mari sau mici”, „să respecte pe deplin legislația europeană și internațională” și „să ajute în mod efectiv la rezolvarea crizei migrației”.

Citeşte şi Donald Tusk: Eventualul acord UE-Turcia privind imigranţii va avea caracter „temporar şi extraordinar”

La Ankara, un oficial turc de rang înalt a declarat că unor state precum Ciprul nu ar trebui să li se permită să blocheze încheierea unui acord, el precizând că vizita de marți lui Donald Tusk la Ankara nu a rezolvat pe deplin problemele existente.

Turcia nu intenționează să formuleze noi cereri sau propuneri la reuniunea pe care prim-ministrul Ahmet Davutoglu o va avea vineri dimineață la Bruxelles cu liderii UE, a declarat responsabilul citat.

„Nu cred că cineva este sigur că va exista un acord”, a estimat, la rândul său, un diplomat european la Bruxelles.

La summit-ul Consiliului European participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi Iohannis, înainte de reuniunea Consiliului European: „România agreează măsurile în cazul migranţilor”