Suntem în pragul unei mari secete, apa a ajuns să fie tranzacţionată la Bursa de pe Wall Street. Lichidul vital va deveni rar și cei vor paria pe apă se vor îmbogăţi

Problema apei potabile a devenit una globală la începutul anilor 2000, iar acum a devenit de-a dreptul presantă. Situaţia este atât de îngrijorătoare încât, după cum scrie Bloomberg, apa s-a alăturat aurului, petrolului și altor mărfuri preţioase tranzacționate la bursa de pe Wall Street.
Daniel Spătaru
10 dec. 2020, 16:49
Suntem în pragul unei mari secete, apa a ajuns să fie tranzacţionată la Bursa de pe Wall Street. Lichidul vital va deveni rar și cei vor paria pe apă se vor îmbogăţi

Teama că apa ar putea deveni o resursă extrem de rară este motivul pentru care s-a decis tranzacţionarea acesteia la bursa de pe Wall Street. Fermierii, fondurile speculative și municipalitățile vor avea posibilitatea capabile să tranzacţioneze sau să parieze pe resurse de apă disponibile în California, cea mai mare piață agricolă din SUA și a cincea cea mai mare economie din lume.

Contractele legate de tranzacţionarea apei, o premieră de acest gen pe piaţa bursieră, au fost anunțate în luna septembrie, în timp ce incendiile de pădure devastau Coasta de Vest a SUA și pe măsură ce California ieșea dintr-o secetă de opt ani. Acestea sunt acum menite să servească atât drept gard viu împotriva fluctuațiilor prețurilor la apă, pentru marii consumatori de apă, cum ar fi fermierii și unitățile electrice,  dar sunt și un indicator de deficit pentru investitorii din întreaga lume.

Schimbările climatice, seceta, creșterea populației și poluarea vor face probabil ca problemele legate de lipsa apei și prețul acesteia să devină un subiect fierbinte pentru anii următori„, a declarat, pentru Bloomberg, directorul general și analistul RBC Capital Markets, Deane Dray.

Citeşte şi Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile

Organizația Națiunilor Unite a avertizat multă vreme că schimbările climatice provocate de oameni duc la secete severe și la mai multe inundații, făcând disponibilitatea apei din ce în ce mai puțin previzibilă. În California, cele mai grave efecte ale secetei au fost semnalate în iulie 2014, când 58% din terenurile statului au suferit o „secetă excepțională”.

Preocupările legate de problema apei se regăsesc şi la nivel european, de mai multă vreme. Într-o interpelare din parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda semnala în urmă cu câţiva ani: „În contextul actual, dacă irosirea apei potabile continuă, întreaga planetă ar putea suferi o pierdere de 40% din totalul apei potabile până în 2030. Această avertizare vine din partea ONU. Pierderea unei părți importante din apa potabilă ar putea duce la o criză de apă, luând în considerare că, la nivel global, nevoia de apă urmează să crească cu până la 55% până în 2050, rezultatele acestor fapte putând fi catastrofale.

De asemenea, până în anul 2050, agricultura trebuie să producă cu 60% mai multe alimente decât în prezent la nivel mondial, iar în țările în curs de dezvoltare producția trebuie să crească cu 100%. Un alt punct de luat în considerare este faptul că se așteaptă ca nevoia industriei de apă să crească cu 400% începând din anul 2000 până în 2050. În cazul în care nu se creează un echilibru între nevoia de apă și resursele actuale, întreaga planetă urmează să se confrunte cu o criză imensă în ceea ce privește nevoia de apă”.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Apare o nouă taxă din 26 mai. S-a dat deja ordin în România. Se va plăti la fiecare intrare
Playtech.ro
Moștenirea nu este automată. Actele notariale de care ai nevoie
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
China comunistă spionează prin orice produs. Până și bateriile sunt un risc
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Doliu în aviație! A murit fostul șef al companiei Lufthansa
Cancan.ro
Devastator! Ce le fac șeicii din Dubai fetelor la Porta Potty Party. Prietena Mariei Kovalchuk: 'Fie o biciuia, fie o amenința cu…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion a făcut marele anunț. Ce se va întâmpla cu fostul candidat, Călin Georgescu: O practică obişnuită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Tragedie în Gorj: O fetiță de trei ani a murit în ziua aniversării, în urma unei serii de erori medicale. Poliția și Ministerul Sănătății investighează cazul
MediaFlux
Vesete bună pentru 2 milioane de pensionari. Vor primi bani în plus, pe lângă pensie, începând cu 1 iulie 2025.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală