SUPERSTIŢIILE ZILEI de 13. De ce se crede că acest număr reprezintă o abatere de la perfecţiune

SUPERSTIŢIILE ZILEI DE 13. Cei mai superstiţioşi dintre noi consideră înţelept să desfăşoare cât mai puţine activităţi într-o zi de 13. Adevărul e că nici cei mai raţionali nu rămân total indiferenţi. Până şi ei au o uşoară strângere de inimă când aud că se află în data de 13. Iar dacă numărul 13 este dublat de zile precum marţi sau vineri, consacrate ca având trei ceasuri rele, deja superstiţioşii sporesc măsurile de precauţie.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 18:04
SUPERSTIŢIILE ZILEI de 13. De ce se crede că acest număr reprezintă o abatere de la perfecţiune

Frica de numărul 13 îşi are originea în mitologia nordică. Potrivit unei legende, 12 zei au fost invitaţi să ia masa la Valhalla, o magnifică sală de banchet din oraşul zeilor, Asgard. Loki, Zeul Conflictului şi al Răului, a stricat petrecerea, crescând numărul participanţilor la 13. Ceilalţi zei au încercat să-l lovească pe Loki, dar în încăierare Balder, favoritul dintre ei, a fost ucis.

Evitarea scandinavilor de a avea 13 membri la petreceri şi credinţa că numărul 13 aduce ghinion s-au răspândit spre sudul Europei. Această superstiţie a fost consolidată în era creştină prin povestea Cinei cea de Taină, la care Iuda, ucenicul care l-a trădat pe Iisus, a fost cel de-al treisprezecelea invitat la masă.

Conform lui R. Allendy, psihanalist și homeopat francez, “numărul 13 este un mecanism de organizare care susține Universul într-un mod permanent de oscilații și care îl conduce pe acesta să se specializeze în natură”, scrie site-ul cunoastelumea.ro.

SUPERSTIŢIILE ZILEI de 13. Numărul 13, o abatere de la perfecţiune

Numărul 13 este, fără doar şi poate, un simbol internaţional al ghinionului. Mulţi dintre noi ştiu deja că, în clădirile tip zgârie-nori din America, pe tablourile de comandă ale lifturilor nu există etajul 13. Americanii au ajuns la concluzia că schimbarea aparentă a etajului 13 cu 12A sau numerotarea directă cu 14, deşi nu determină dispariţia etajului în sine, asigură locatarii/vizitatorii/angajaţii superstiţioşi că nu vor întâmpina probleme în timpul petrecut la acel nivel. De asemenea, în multe spitale din lume nu există rezerva cu numărul 13, întrucât mulţi pacienţi nu vor risca să fie internaţi într-un spaţiu cu ghinion.

Citeşte şi Numărul 13, ghinion sau noroc? Superstiţii legate de ziua de 13

Joe Nickell, specialist în fenomene paranormale şi autor de cărţi, este de părere că, în contrast cu numărul 12, care este numărul perfect (simbol al numărului apostolilor lui Iisus, al lunilor dintr-un an, al zodiilor, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule), 13-le nu poate reprezenta altceva decât o abatere de la perfecţiune, căci stă în umbra lui 12.

Iar acest lucru a fost confirmat, în decursul istoriei, de faptul că multe tragedii s-au petrecut într-o zi de 13. Sigur, cei raţionali numesc aceste evenimente coincidenţe nefericite.

Personalităţi marcante din întreaga lume au avut temeri majore referitoare la numărul 13. Franklin Roosevelt, spre exemplu, nu călătorea niciodată în a 13-a zi din lună şi nu chema niciodată 13 invitaţi la masă. Napoleon credea, la rândul său, în ghinionul adus de numărul imperfect. Scriitorul Mark Twain a fost al 13-lea invitat la o cină organizată de o cunoştinţă, căreia îi ajunsese mâncarea doar pentru 12 persoane.

Poetul rus A.S. Puskin a fost marcat de numărul 13, în ambele sensuri. Când avea 13 ani, se nãștea Natașa Goncearova, aleasa inimii lui. Cãsãtoria lor a avut loc la 18 februarie 1831. Dacã anul 1831 se împarte în douã, acest an indica 18 (vârsta miresei ) și 31 (vârsta mirelui). Iar 31 este inversul lui 13! Cifra 13 a urmãrit și descendenții poetului. Fiul lui cel mare, colonelul Alexandr Alexandrovici, s-a aflat la comanda regimentului 13 husari, apoi a fost avansat la gradul de general și a comandat brigada I din divizia a 13-a de cavalerie. Generalul a avut 13 copii. Fiica cea micã a poetului a murit în anul 1913.

SUPERSTIŢIILE ZILEI de 13. De ce cred unii că 13 este un număr de bun augur

Există, desigur, şi persoane care văd cu totul altfel acest număr, interpretându-i simbolistica într-un mod pozitiv. Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție pozitivă a numărului 13. Ei erau de părere că sunt 12 trepte ale scării, care duc la viața eternă. Atingând a 13-a treaptă însemna că ai trecut dincolo. Numărul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Citeşte şi VINERI 13, ziua cu cele mai grele superstiţii. De ce e bine să porţi roşu şi un accesoriu de aur. Ce trebuie să faci când ieşi din casă

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale. Pitagora considera că 12 este numărul Universului: 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația. După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte. Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Pământ, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri.

SUPERSTIŢIILE ZILEI de 13. Cele mai bizare superstiţii asociate zilei de 13

Un om născut într-o astfel de zi va muri tânăr.

Un copil născut într-o zi de 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

Un copil născut azi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de 13, vineri, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de 13.

Citeşte şi HOROSCOP 13 MAI 2020. Aveţi grijă! Vor apărea conflicte pentru 5 zodii

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Cine iese din casă în noaptea de 13 va avea convulsii.

Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

Nu purta negru în ziua de 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

Nu te muta în casă nouă într-o zi de 13, vei avea ghinion.

Niciodată să nu-ți schimbi patul într-o zi de 13, vei avea coșmaruri.

Dacă îți tai unghiile într-o zi de 13, o faci din tristețe și supărare.

Navele care pleacă din port în zilele de 13 au ghinion.