Surpriză de proporţii dată de Adrian Sârbu pe piaţa media

Lovitură pentru DigiSport, Antena 1 și DolceSport! Mogulul Adrian Sârbu ar fi achiziţionat, alături de „Grupul de la Monte Carlo", drepturile TV ale Ligii 1 de fotbal pentru următorii cinci ani!

06 mart. 2014, 07:58
Surpriză de proporţii dată de Adrian Sârbu pe piaţa media

Despărțit la final de an de Central European Media Enterprises, companie ce deține Pro TV, Adrian Sîrbu vrea să revină în forţă şi să deschidă un nou post de televiziune! El este personajul misterios aflat în spatele şi mai misterioasei firme Intel Sky Broadcast Ltd. Alături de Adrian Sîrbu au mai intrat în tranzacția pentru drepturile TV ale Ligii 1 și alţi potenţi financiar, care fac parte din frăţia selectă a oamenilor de business, supranumită „Grupul de la Monte Carlo”! Este vorba de Elan Schwartzenberg, Cristi Burci sau Mihai Văcăroiu, fiul fostului premier Nicolae Văcăroiu! Cu forţele unite, redutabila falangă financiară, coordonată de Adrian Sîrbu, speră să facă din drepturile TV o super-afacere, care, bineînţeles, să le aducă şi profit! Totalul sumei care va fi plătită LPF pentru următorii cinci ani este de minimum 173 de milioane de euro, scrie fanatik.ro.

UPDATE: LIga ga Profesionistă de Fotbal a vândut, pentru cinci ani, drepturile TV unei firme cu sediul în Malta. Este vorba despre Intel Sky Broadcast Ltd., iar afacerea s-a făcut prin intermediul casei de avocatură Popoviciu și asociații, scrie oracoluldelabalcesti.ro.

DREPTURI TV Liga 1. Liga Profesionistă a anunţat că din sumele care urmează să fie încasate în baza acestui parteneriat nu vor fi achitate comisoane de intermediere, aşa cum s-a procedat anterior.

„În baza acestui parteneriat, LPF va încasa în următoarele cinci sezoane compeţitionale, în mod necondiţionat, o sumă anuală netă egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. La această sumă se va adăuga suma de 1.000.000 de euro net anual în situaţia în care LPF va organiza competiţia «Cupa Ligii», precum şi un procent de 20 la sută din veniturile nete din publicitate realizate de posturile TV cu ocazia transmiterii, în direct, a jocurilor din Campionatul Naţional al Ligii 1”, se arată în comunicatul LPF.

Pe de altă parte, conform unor surse ale RomaniaTV.net, în spatele afacerii s-ar afla patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, care ar fi aciziţionat drepturile printr-o firmă din Uniunea Europeană care ar avea legături cu magnatul George Soros.

Omul de afaceri ardelean a recunoscut recent, pentru ZIUAnews, că este interesat de achiziţionarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I, începând cu anul 2014. „Acum nu pot, altcineva transmite meciurile. Din 2014, sunt foarte interesat. Sunt interesat să iau drepturile, dacă o să cad la o înţelegere cu cei doi operatori mari de cablu, RCD&RDS şi UPC”, a spus Arpad Paszkany. Acesta a explicat că intenţionează să cumpere drepturile de televizare doar pentru echipele din Ardeal. „Eu vreau să cumpăr drepturile pentru meciurile echipelor din Ardeal, din zona noastră. Pe mine mă interesează mai puţin partidele lui Ceahlăul, ca să dau un exemplu, dar un Braşov – Steaua îmi prezintă interes. Ar fi şi în avantajul Ligii şi al operatorilor de cablu să cădem la un acord. Pentru că eu, prin „Transilvania Live”, am o mai mare acoperire în zona aceasta, în Transilvania, decât au ei”, a declarat patronul de la CFR Cluj.

LPF a finalizat la 27 iunie 2011 vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga I pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, în schimbul sumei totale de 81,6 milioane fără TVA, o valoare mai mică decât contractul anterior, încheiat în 2008 cu RCS&RDS şi Antena1, care s-a ridicat la 85 de milioane de euro plus TVA pentru o perioadă similară. RCS&RDS transmite şapte meciuri pe etapă din Liga I, pentru suma totală de 58,2 de milioane de euro fără TVA (72,168 milioane de euro cu TVA), celelalte două partide fiind difuzate de Dolce Sport şi Antena 1.

Liga a vândut drepturile după programul lui Dragomir

ifrele anunțate pe site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal sunt identice cu cele prezentate de fostul președinte la Adunarea Generală din noiembrie 2013, cea la care Gino Iorgulescu a fost ales președinte. „In conditiile in carese preconizeaza realizarea unei asocieri in participatiune cu un operator media comunitar, suma ce va fi colectata si distribuita membrilor Ligii Profesioniste de Fotbal va fi de 34 de milioane de euro pe an pentru perioada 2014-2019. In plus, fata de aceste sume, in cazul in care vom lua decizia reinfiintarii Cupei Ligii Profesioniste, acestea vor fi suplimentate cu 1 milion de euro pe an. Un alt beneficiu de care vor beneficia membrii afiliati ai Ligii I, va fi reprezentat de cedarea unui procent de 20% din drepturile de publicitate aferente transmiterii meciurilor de fotbal, sume ce vor fi de asemenea distribuite membrilor LPF”, se preciza în programul lui Dumitru Dragomir, conform oracoluldelabalcesti.ro.