Surpriză în ultimul sondaj CURS: românii sunt de acord ca o singură categorie profesională să primească pensie specială

Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față. Cercetarea sociologică are în vedere și problema pensiilor de serviciilor, cunoscute și ca „pensii speciale”.

28 nov. 2022, 16:59
Surpriză în ultimul sondaj CURS: românii sunt de acord ca o singură categorie profesională să primească pensie specială

Potrivit sondajului CURS, piloții și personalul aeronautic sunt singura categorie profesională care ar trebui să primească pensii speciale, nu mai puțin de 75% dintre respondenți fiind de acord.

Deși Armata se află în topul încrederii în instituții, românii nu sunt de acord ca militarii să primească pensii speciale. 51% se declară împotrivă, în vreme ce 44% ar fi de acord cu acest fel de pensii pentru cadrele militare.

Nici magistrații nu ar trebui să primească decât pensii bazate pe contributivitate, potrivit sondajului. 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților, iar 58% sunt împotrivă.

Citeşte şi: SONDAJ CURS PSD se menţine pe primul loc în preferinţele românilor, care cred că ţara noastră va fi primită în Schengen în 2022

Pe următoarele locuri, cu o opoziția masivă față de ideea acordării de pensii speciale, se află personalul MAI (polițiști, pompieri, jandarmi), primarii și parlamentarii.

Conform aceluiaș sondaj, 81% dintre românii sunt de acord că pensiile speciale ar trebui eliminate și doar 12% sunt de acord cu păstrarea acestora.

Citeşte şi: PSD îi cere demisia lui Niculae Bădălău de la conducerea Curţii de Conturi: „Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției”