Surpriză politică în Egipt: Preşedintele îi ia puterea şefului Armatei

Mişcare surprinzătoare pe scena politică din Egipt. Preşedintele Mohammed Morsi l-a trecut în rezervă pe şeful Consiliului Suprem al Armatei, cel care a deţinut până de curând puterea.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 08:22
Surpriză politică în Egipt: Preşedintele îi ia puterea şefului Armatei

Mii de oameni au ieşit în Piaţa Tahrir din Cairo ca să-şi arate sprijinul faţă de această decizie. Egiptenii şi-au petrecut din nou noaptea în stradă, de data acesta de bucurie. Ei au vrut să ăşi arate sprijinul faţă de schimbări implementate de preşedintele Mohamed Morsi.

Morsi l-a trecut în rezervă pe fostul lider militar, Hussein Tantawi cel care a condus ţara după căderea lui Hosni Mubarak. În plus, şeful staului a anulat şi declaraţia constituţională prin care armata îşi aroga puteri legislative.

„Este o decizie foarte bună luată de Mohamed Morsi. A anulat declaraţia constituţională care îl împiedica să facă multe lucruri şi ducea la întârzierea reformelor. Şi sprijinim deci hotărârea şi suntem alături de Morsi cu toată energia noastră”, a declarat unul dintre manifestanţi.

„Este o decizie nelegitimă. Concediindu-l pe Tantawi, Morsi şi-a depăşit mandatul şi a încălcat prerogativele Consiliului Militar. Este deci o decizie nelegitimă”, consideră alt manifestant.

Potrivit analiştilor, aceste măsuri sunt extrem de îndrăzneţe într-o ţară ca Egiptul, unde armata deţine puteri considerabile.

„Le mulţumesc din suflet fiilor şi fraţilor mei din onorabilele forţe armate. Le doresc numai bine şi aş vrea să se concentreze pe datoria sacră pe care o au, aceea de a proteja naţiunea”, a declarat Morsi.

Schimbările de la Cairo nu se opresc aici. Preşedintele a numit şi un vicepreşedinte, pentru prima dată în ultimii 30 de ani.