Suspecţii în dosarul cămătarilor, audiaţi la DIICOT Timişoara, posibil fără mandate de reţinere vineri

Cei 23 de suspecţi de cămătărie şi infracţiuni conexe, audiaţi la DIICOT Timişoara, în urma percheziţiilor de vineri, ar putea scăpa de ordonanţe de reţinere, o măsură în acest sens fiind posibilă săptămâna viitoare, a declarat Mircea Andreş, procuror-şef al DIICOT Timişoara.

RomaniaTV.net
11 iul. 2014, 18:14
Suspecţii în dosarul cămătarilor, audiaţi la DIICOT Timişoara, posibil fără mandate de reţinere vineri

„Audierile continuă. O parte dintre ei au plecat acasă, pe numele niciunuia dintre suspecţi nefiind emisă ordonanţă de reţinere. Şi nici nu cred că vreunul dintre ei va fi reţinut astăzi. Noi am făcut azi percheziţiile domiciliare doar pentru a ridica documente pe care le vom analiza. În baza concluziilor, dar şi a plângerilor părţilor vătămate, vom decide dacă vom lua astfel de măsuri de reţinere, cel mai probabil, săptămâna viitoare”, a afirmat Mircea Andreş.

Membrii grupului infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, a creat un prejudiciu de peste două milioane de euro.

Vineri dimineaţă a avut loc o acţiune în forţă a DIICOT Timişoara împotriva celei mai puternice grupări de cămătari din zonă, care a constat în 33 de percheziţii efectuate de Poliţia de Frontieră, cu sprijin DIPI, fiind aduse la audieri 23 de persoane.

„Din materialul probatoriu administrat în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare. Faţă de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor. Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derulării convenţiilor de schimbări şi înăspriri ale termenilor contractuali (prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane necunoscute iniţial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretenţii financiare etc)”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră Timiş.

Ca urmare a acestor manopere, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obţinute de către infractori au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.

Printre cei audiaţi se află interlopul Sorin Udrea supranumit „stăpânul oraşului”, precum şi medicul Adrian Cocoană, cel care în 2008 l-a accidentat mortal cu un bolid pe un tânăr care se plimba pe trotuar, fugind de la locul faptei şi lăsând victima strivită de maşină. Pe lângă aceştia mai sunt audiaţi Gabriela Udrea, Florin Andraş, Mihai Cadere, Speranţa Andraş, Gabriel Iasensky, Maria Cadere, Adina Boiciuc, Stan Carmen, Diana Caraban, Rudi Sâma zis ‘Costică Ţiganu’, Diana Sâma, Gloria Bancheru, Paul Todor, Cristian Safta, Vasile Nicolici, Geza Kalapati, Marius Bunoiu, Aurelian Pocovnicu, Cornel Pandia, Petru Scurtu şi Paul Todor.