Suspiciune de pestă porcină africană la o fermă de lângă Timișoara. 39.000 de porci ar putea fi uciși

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat că ar exista o suspiciune de pestă porcină la o fermă de pe lângă Timișoara.

11 oct. 2022, 16:03
Suspiciune de pestă porcină africană la o fermă de lângă Timișoara. 39.000 de porci ar putea fi uciși

Conform reprezentanților DSVSA, 39.000 de porci vor fi uciși, dacă se va confirma virusul de pestă porcină și, dacă va fi cazul, se vor stabili zone de protecție, respectiv de supraveghere.

Ferma vizată se află undeva lângă Timișoara, în localitatea Parța. Prefectul Timișului, Mihai Ritivoiu a anunțat, marți, că urmează ca analizele să fie reluate de un laborator din București și să confirme sau nu prezența virusului de pestă porcină africană.

Citește și: Veşti proaste pentru români, se anunţă un nou val de scumpiri. Cât va costa carnea de porc de Crăciun

„Chiar am terminat o şedinţă cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Apelor Române, ai Primăriei Partă şi ai reprezentanţilor unei ferme de suine. Din păcate, avem o suspiciune extrem de serioasă de pestă porcină africană în Partă. Analizele Direcţiei Sanitar-Veterinare au confirmat-o. În aceast moment, au fost trimise probe la Bucureşti, pentru reconfirmare. Dacă rezultatul va fi acelaşi, voi convoca un Comitet Local de Combatere a Bolilor, în vedera identificării de soluţii privind combaterea focarului de pesta porcină africană. Va ţinem la curent!”, este anunțul făcut de Mihai Ritivoiu

Directorul DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, a declarat pentru News.ro, că au fost luate două probe luni, și că rezultatul la laboratorul din Tmiș a confirmat prezența virusului la ferma Smitfield.

„În fermă sunt 39.000 de porci care, dacă se confirmă prezenţa pestei porcine africane, vor fi distruşi, probabil vor fi arşi sau se vor îngropa, dacă sunt condiţii”, a explicat Flavius Nicoară.

Totodată, dacă pesta se confirmă, va fi stabilită o zonă de protecție de trei kilometri cu epicentrul la fermă și șapte kilometri zona de suăraveghere, ceea ce înseamnă că în aceste zone nu va trebuie să fie niciun porc.

Citește și: Carnea de porc s-a scumpit în România. Prețul este cu 50% mai mare față de anul trecut