Sindicaliştii de la metrou au încheiat protestul, dar ameninţă iar cu greva pe 1 aprilie VIDEO

Sindicaliştii de la metrou au protestat mai bine de o oră în faţa Guvernului, după ce au venit în marş de la Ministerul Transporturilor. Liderii protestatarilor au înaintat documentele cu revendicările sindicaliştilor de la metrou atât reprezentanţilor Guvernului, cât şi conducerii PSD.

06 mart. 2013, 10:55
Sindicaliştii de la metrou au încheiat protestul, dar ameninţă iar cu greva pe 1 aprilie VIDEO

Protestul sindicaliştilor de la metrou s-a încheiat fără incidente, aceştia scandând „grevă generală” şi atrăgând atenţia Executivului că de la 1 aprilie ar putea opri activitatea, iar acest lucru „nu este o păcăleală”. Protestul, început la ora 12.30, în faţa Ministerului Transporturilor, s-a încheiat în jurul orei 16.00, fără a fi înregistrate incidente.

La mitingul de la Ministerul Transporturilor au participat aproape două mii de sindicalişti de la metrou, aceştia plecând în marş spre Piaţa Victoriei în jurul orei 14.00. În timpul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor a intrat în sediul MT pentru a depune un memoriu cu revendicările lor, acesta fiind preluat de un consilier al ministrului Relu Fenechiu.

Protestatarii au scandat „Jos, jos, jos guvernul mincinos” şi au afişat bannere pe care au scris „Nu ne-a omorât Băsescu … Ne omoară Antonescu, el şi doctorul Oprescu”, „Azi mândria Romaniei, mâine sluga Primăriei”, „Radu Aurel – fost director de cantină conduce azi Metroul susţinut de liderii Vanghelie şi Bejenariu”, „La metrou e pe avarii numai fondul de salarii”, „Ponta azi propagă noul distrugând întâi metroul”.

Sindicaliştii de la metrou acuză lipsa de dialog a autorităţilor, poziţia inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor şi Metrorex faţă de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum şi neclarificarea situaţiei angajaţilor în condiţiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, a spus că sindicaliştii au solicitat conducerii Metrorex, conform legii, Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an şi situaţia economică a societăţii, documente în baza cărora trebuie să aibă loc negocierea Contractului colectiv de muncă.

„Răspunsul dat sindicaliştilor a fost aceeaşi cifră bugetară din anul 2008, în condiţiile în care la metrou salariile nu au mai crescut de patru ani, iar angajaţii au renunţat de bună voie la primele de vacanţă, de Paşti şi de Crăciun. Noi nu avem ce negocia dacă e vorba de acelaşi buget din 2008, deoarece am renunţat la prea multe drepturi”, a precizat Rădoi.

Potrivit liderului sindical, în 31 martie încetează valabilitatea Contractului colectiv de muncă, iar lipsa acestuia dă dreptul angajaţilor de la metrou să intre în grevă.

„Nu excludem posibilitatea ca, după perioada legală premergătoare grevei generale, în semn de solidaritate, să intre în grevă de o zi şi ceilalţi membri de sindicat din Federaţia sindicatelor din transporturi, Transloc şi servicii publice ATU România”, a mai spus Ion Radoi, preşedintele USLM şi al Federaţiei ATU România.

Sindicaliştii speră ca autorităţile să răspundă pozitiv la solicitările lor şi să se aşeze la masa negocierilor, pentru a nu se ajunge la grevă generală. Totodată, sindicaliştii îi reamintesc premierului Victor Ponta că a promis relansarea dialogului social, „nu îngheţarea lui” şi a negocierilor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primăria Capitalei. Rădoi a precizat că acest proiect prevede că angajaţii de la Metrorex vor fi salarizaţi ca bugetari, ceea ce ar însemna diminuarea salariilor.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cât timp sunt în stradă şi a arătat că nu a luat decizia de a trece Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, ci doar sunt discuţii şi că nu a pus nicio clipă problema diminuării salariilor acestora.

CITEŞTE ŞI: Fenechiu, despre protestele sindicaliştilor de la metrou: Nu negociez cât timp sunt oameni în stradă

În urmă cu o lună, preşedintele USLM declara că bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex în 2013 este de 8,5 ori mai mic decât cel de anul trecut, când suma alocată companiei a fost de 750 de milioane de lei. Rădoi spunea că dacă suma alocată nu va fi majorată, compania va avea de suferit.