Sute de doctori şi asistente au ieşit în stradă în Grecia. Poliţia a vrut să intervină, însă a fost alungată de protestatari

Sute de medici şi asistenţi medicali au manifestat marţi în faţa spitalelor din Grecia pentru a denunţa "condiţiile proaste" de lucru şi lipsa efectivelor şi echipamentelor în sistemul public spitalicesc în plină pandemie de coronavirus.

07 apr. 2020, 10:00
Sute de doctori şi asistente au ieşit în stradă în Grecia. Poliţia a vrut să intervină, însă a fost alungată de protestatari

Manifestaţiile de la marţi au fost organizate cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, marcată la 7 aprilie, potrivit Federaţiei personalului spitalicesc. „Nu ne-aţi văzut decât când ne-am acoperit chipurile„, proclamă un afiş al sindicatelor personalului spitalicesc, ilustrat pritr-o imagine a medicilor cu feţele acoperite de măşti din cauza COVID-19.

În faţa marelui spital Evangelismos din centrul Atenei, manifestanţii agitau pancarte, cerând „angajări de personal”, „teste” pentru depistarea contaminărilor şi „material spitalicesc”.

Poliţiştii au încercat să intre în curtea spitalului Evangelismos, unde avea loc mitingul, fiind respinşi de manifestanţi şi constrânşi să părăsească spaţiul respectiv.

Citeşte şi COVID-19. Numărul morţilor în Spania, din nou în creştere masivă. 743 de decese în ultimele 24 de ore

În Larissa (centru/Tesalia), manifestanţii au desfăşurat pancarte în faţa intrării în spitalul din oraş prin care cereau cetăţenilor să se solidarizeze cu ei, conform imaginilor transmise de televiziunea publică ERT. „Cerem angajări de medici în spitale şi de personal îngrijitor, precum şi rechiziţionarea unităţilor de terapie intensivă de la clinicile private pentru a face faţă lacunelor din sectorul public” în această perioadă, a indicat Despina Tossonidou, radiolog şi preşedinte al sindicatului medicilor de la spitalul din Voula, o suburbie din sudul Atenei.

Lovit în plin de criza financiară (2010-2018) după tăieri drastice de cheltuieli publice şi austeritatea strictă impusă ţării de creditori, sistemul de sănătate continuă să fie marele bolnav al administraţiei publice în Grecia.

Citeşte şi Din dric, direct în groapă. O înmormântare la fiecare 15 minute în Spania, cimitirele abia mai fac faţă

De la declanşarea pandemiei, guvernul a alocat suma de 30 milioane de euro clinicilor şi a anunţat angajarea pe termen limitat a 2.000 de medici şi a 2.000 de asistenţi medicali.

Este o ruşine! Aceste măsuri nu reprezintă decât o picătură în ocean„, se indignează Despina Tossonidou. „Sistemul spitalicesc are nevoie de 30.000 de medici suplimentari permanenţi„, continuă ea, evocând şi lipsa echipamentelor de protecţie. Sindicatele cadrelor medicale solicită de asemenea teste de depistare a COVID-19 în spitale.

Majoritatea testelor sunt efectuate în prezent în spitalele private, cu costuri între 150 şi 300 de euro„, a denunţat lidera sindicală.

Mai puţin afectată de noul coronavirus decât alte ţări din Europa, Grecia înregistrează în prezent 1.755 de cazuri de contaminare, dintre care 81 de decese.