Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne şi anunţă un miliard de euro pentru panouri voltaice

Ministrul Mediului a declarat, marți seara, că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială, iar România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit.

25 ian. 2022, 23:45
Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne şi anunţă un miliard de euro pentru panouri voltaice

Întrebat dacă ar recomanda montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus „fără doar și poate” și a dat exemplul Austriei, care se bazează în continuare pe lemn, chiar dacă pe alte tehnologii, „pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă că îşi doreşte alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu sprijin de la stat, panouri fotovoltaice. El dă asigurări că pentru anul în curs există fonduri, iar bugetul poate fi suplimentat, programul urmând a începe, cel mai probabil, în luna aprilie.

Tanczos Barna modifică legea de colectare a deșeurilor. Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat
„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene – n.r.). Există o tendința său o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RPN (Regia Națională a Pădurilor – n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului.

Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Ministrul Mediului.

Întrebat dacă recomandă montarea unei centrale pe lemne, Tanczos Barna a răspuns afirmativ. Ministrul a dat și exemplul propriu și a precizat că locuiește în mediul rural și de 22 de ani se încălzește cu centrală pe lemne.

Ministrul Mediului Tanczos Barna se opune noii politici pentru păduri propuse de UE: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”
„Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a conchis Ministrul Mediului, la Digi24.

Tanczos Barna, despre programul pentru panouri fotovoltaice: Până în 2024 am putea aloca până la un miliard de euro pentru acest program/ Vom porni ediţia 2022 sper că undeva în aprilie

„Vom porni ediţia 2022 sper că undeva în aprilie. Vreau să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale. Până în 2024 am putea aloca până la un miliard de euro pentru acest program, cinci miliarde de lei în trei ani de zile”, a afirmat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24.

Tánczos Barna a precizat că nu doar că pentru anul în curs există fonduri pentru implementarea tuturor cererilor depuse, dar „chiar sunt bani mai mulţi, putem asigura mai mulţi bani pentru acest program”.

El a menţionat că a propus autorităţilor locale să facă parteneriate în cadrul acestui program pentru panouri fotovoltaice.

„Sper să găsim o soluţie administrativă, legală, să mergem împreună, pentru că altfel este aproape imposibil ca printr-o autoritate centrală să implementeze un program de câteva sute de milioane”, a adăugat Tánczos.


loading...
Partenerii noștri