Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut. Anunţul făcut de preşedinte: „Dispărem ca naţiune!”

Serbia speră să oprească declinul demografic prin intermediul stimulentului financiar. Preşedintele Aleksader Vucic a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului copil.

25 nov. 2021, 09:44
Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut. Anunţul făcut de preşedinte: „Dispărem ca naţiune!”

Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut. Este vorba despre Serbia. Preşedintele este îngrijorat de declinul demografic şi a decis să tripleze suma de bani oferită părinţilor la naşterea primului lor copil. De asemenea, se va majora şi sprijinul pentru familiile mai mari, transmite Bloomberg.

Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut

Preşedintele Aleksandar Vucic se arată îngrijorat de declinul demografic.

„Dispărem ca naţiune”, a spus acesta.

Aleksandar Vucic a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului lor copil, până la 300.000 de dinari (2,862 de dolari), începând cu luna ianuarie 2022. De asemenea, Serbia va majora şi sumele de bani şi celelalte măsuri de sprijin pentru familiile care au mai mulţi copiii.

Citeşte şi Salariul minim brut din România ar putea creşte cu 1.000 lei

Anunţarea acestor măsuri vine într-un moment în care partidul lui Aleksandar Vucic şi aliaţii săi, care împreună deţin majoritatea locurilor în Parlament, se pregătesc pentru alegerile generale din primăvară.

Reamintim că partidele de opoziţie au boicotat precedentele alegeri din 2020 dar este posibil că conteste poziţia dominantă a lui Aleksandar Vucic cu ocazia următorului scrutin, care va include şi alegeri prezidenţiale.

În acest moment, salariul mediu din Serbia, o ţară cu aproximativ 6,9 milioane de locuitori, este de aproximativ 616 dolari. Populaţia Serbiei scade cu aproximativ 30.000 de locuitori pe an pe fondul ratei scăzute a natalităţii şi emigraţiei. Media de vârstă este de aproape 43 de ani, una din cele mai ridicate din Europa.

Potrivit lui Vucic, actuala rată a natalităţii, de 1,5%, trebuie să crească până la cel puţin 2,15%, pentru ca Serbia să îşi menţină populaţia actuală. În acest sens, vor fi adoptate măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tineri să îşi continue studiile la colegii şi universităţi chiar dacă vor deveni părinţi în timpul studiilor. Guvernul de la Belgrad analizează posibilitatea de a acorda granturi de până la 22.000 de dolari cuplurilor tinere pentru a le ajuta să îşi cumpere prima casă şi să îşi înceapă o familie, a spus Vucic, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Salariul unui tractorist în România poate ajunge la 14.000 de lei pe lună. Fermierii se plâng că nu găsesc forţă de muncă


loading...